Srpski književni glasnik

ЂЕЛЕШК Е. 477

— _________________________________________

лаже да се створи један „Савез за васпитање Омладине“. Мислимо да би ову идеју требало прихватити. Наша виша интелигенција би могла, чини нам се, истрајним радом у том смислу да постигне доста успеха, који би у будућности нашој омладини дали другачу физиономију но што је она данас има.

Овакав савезни, заједнички рад на страни је стара ствар, а није доцкан да се и код нас створи. Са погодном организацијом и иоле добре воље даје се на овај начин доста урадити.

Издавачка књижара Пахера и Кисића у Мостару издала је оглас једном свом новом издању које сад припрема: „Пропаст Енглеске или будући енглеско францускоруски рат год. 19.“ од аустриског потпуковника Г. Пл. Мусзинског. У тој је књизи све тако лепо предвиђено: и буна у Индији, и руска победа код Кандахара, и погибија лорда Робертса, и улазак Француза у Лондон, све је у њој предвиђено, нађено и решено у корист Русије и Француске а на штету „моћног Албиона“. „И тако ће, каже се у књизи, сванути зора европског мира више но на сто година.“ СОвакако ће ова књига, у исто време издана на српеком и на немачком језику, донети издавачкој књижари користи; ерпека књижевност тешко да ће с њом што добити.

Једна реценсија српских народних песама. — Год. 1816, када је Вук штампао другу свеску српских народних песама, изашла је у „Бечким новинама за општу књижевност“, бр. 20 и 21, једна реценсија мањих од анонимног

писца. Та реценсија је доцније унесена у збирку „Мањих

списа“ Копитара („КЈештеге Зећи Кел“, Уеп 1857), и међу „Мање СОписе“ Јакова Грима („КЈетеге Scbriften“ Band 4, Вегш 1869). Матија Мурко, професор градачког универзитета, у часопису „Еуфорион“ (Х! књ., 1 и 2 св. 1904), покренуо је питање о ауторству те реценсије. Давши прегледну и јасну карактеристику Копитаревих и Гримових односа према Вуку и његовом раду, Мурко је нашао да је споменуту анонимну реценсију могао написати једино Копитар.

„Отарост“. — Под-директор Пастеровог Института Илија Мечников бавио се много у последње време сту-