Srpski književni glasnik

Нкиздати ТуРСКИ ДокумеЕНТИ о ОРпском Устанку. 29

тевтера, у којима је копирано неколико званичних докумената, наиме: фермани, бурултије и тетбири. У тевтеру за 1804 г. налазе се документи који сведоче да је турска влада, мада се чинила да одобрава Србима хришћанима што су се били подигли против дахија и неких крџалиских вођа, ипак у ствари спремала у Софији припреме за многобројну војску. Као пример се овде може навести једна бурултија, издана у Цариграду, којом се заповеда месним властима готово у свима европским областима да се дације, чак и из Тесалије, прикупе у натури, п да се шаљу у Софију узимајући на десет једно. У Софији се прикупљао тако исто и данак у рогатој марви (краве, волови, итд.). Из других се опет докумената утврђује да су турске власти биле издале наредбе и за прикупљање зрнастих производа (пшенице, ражи, јечма, као и сена итд.), који су без сумње требали да послуже војсци као резерва при намераваним будућим војним операцијама против Срба. И док документи из 1804 г. имају карактер искључиво припреман, дотле се они из 1805—6 год. показују у непосредном односу са самим војним операци јама, као и са главним лицима која су била одређена да раде против устанка.

Први докуменат по датуму из тога времена јесте једна тајна бурултија, издана из цариградског сераскериата (војног министарства) 25 маја 1805 год., коју ћемо ниже навести у целини, указујући на њен особити значај. Затим се налазе фермани за Ибрахим-пашу и за СаиндМустафа-пашу. У њима султан Селим Ш обојици наређује да узму команду над војскама заједно са МехмедХесапчием, који је био и хазнатар румелиског валије, и да опет ојачају разбијене војне одреде, над којима је раније командовао нишки управитељ, а затим београдски везир. Датум је из месеца рамазана 1990 год.

Везиру Саид-Мустафа-паши заповеда се да дејствује из Босне, да позове на оружје све мирмиране (месне војне старешине) из ново-пазарског округа, и да нападне на утврђење Карановац, које беше заузео Карађорђе. Докуменат је датиран месеца зилкаде 12%0 г. од Хеџире.