Srpski književni glasnik

Нкиздати ТурРСКИ ДокумеНТИ о СРпском Устанку. 31

докумената тога тевтера, да кажемо да у њему има и других аката из 1806 г., као продужење оних из 1805 г., који су у вези са српским устанком. Почетни ратни успеси Срба принудили су Турке, који су се бојали распрострањења устанка и међу друге, побуњеницима суседне, хришћане, да предузму мере и да паралишу њетово ширење. Султан је тога ради издао и ферман у коме се наређује да се покупи оружје од хришћана.

После ових напомена о неким документима из тевтера за 1804—5—6 год., да дамо сам превод оне тајне горепоменуте бурултије, издане из цариградског сераскериата и послате софиском мутесарифу (управитељу) Мустафа-беју и свима ајанима, забитима, првацима, и целокупном мусломанском становништву уопште. Њу је превео Г. Д. Ихчиев, који се сад занима описивањем турских књига у Народној Библиотеци.

БУРУЛТИЈА (НАРЕДБА) (СЕРЕН — | ТАЈНА)

Судско-шериатским софиским властима у лицу благородног и ученог софиског кадије; административнополициским софиским властима у лицу софиског управитеља, његовог превасходства Мустафа-беја, који се броји као ађутант у императорској височајшој свити, с чином „салих-шори-хасса“ ; свима ајанима, забитима, градским првацима; и свима мусломанима, способним и неспособним за ношење оружја; и уопште целом мухамеданском становништву, коме нека бог увелича снагу и срећу:

Објављује се ради знања свима да се појавио бунт у Србији, да су српеки куфари подигли главе, и да теже да се ослободе својих ропских патњи, и да, као бунтовници и устаници, не признајући султанову власт, не само отказују плаћање царског данка, већ су се подигли да, као непријатељи царевине, с оружјем у руци, војују и туку се са мусломанима. Подигнути од Срба устанак, према последњим званичним извештајима, узео је