Srpski književni glasnik

968 Српски Књижевни Гласник.

Порти и ултиматум: или примити све захтеве или прекидати дипломатске односе. Турци су попустили. Валија се извинио, школеки надзорници ће се вратити кад буду хтели у Јањину, а Султан је потписао праде којим се: 1. признаје румунска народност; 2. дају сва грађанска права румунским присталицама у Турекој — која имају и остале народности немуслиманске (та су права: елужити се румунским, језиком у школи и у цркви; постављати у румунским општинама сеоске мухтаре, кметове; слати у меџлис-пдарета, административне савете, своје представнике ; именовати школске надзорнике за садање и будуће влашке школе).

Румунска је дипломација постигла један осетан успех, и ако му не треба преувеличавати значај. У Турској се не поштују ни уговори, нл конвенције, а камо ли султанска ирадета. Небројено је султанских ирадета добијала Француска, Енглеска, Србија, и друге државе за разне послове, па су се она показала јалова. У нужди давана ирадета треба са неповерењем примати.

Спор је свршен, да ли је што добијено 7 Немачка и Италија пожуриле су се да енергично помогну одлучне захтеве Румуније, уверене да ће испуњење тих захтева само ојачати погодбе за одржање мира на Балкану. Обе су ове државе у заблуди. Признање румунске народности и права која из тога признања потичу неће ни у колико изменити данашње стање Хришћана у румелијским вилајетима отоманске царевине. Признавата је и призната народност и другим турским поданицима немуслиманима, · па је политичко, културно и економско стање хришћана бивало само горе. Признање румунске народности, макар колико оно оправдано и правично било, — у данашње доба само ће замрсити ствари. Нарочито ће погоршати стање у вилајезима битољскоме MH солунскоме, т.ј. у Маћедонији. Овим чином признају се п једној новој народности права да се бори противу других народности у истој области пи једној независној држави да се заузима свима силама за ту народност и њено јачање. У