Srpski književni glasnik

158 СРпски Књижевни ГлАСНИК.

Италијански часопис „Хпоуа Казверпа ст ЈеКегајаге тодете“, који излази у Фиренци, сваким даном доноси све више прилога из српско-хрватске литературе. Само је жалити што се поред ваљаних прилога јављају тамо прикази и таквих ствари којима се у часописима чини велика услуга кад се само региструје њихова појава на свет. Тако незгодно боде очи кад се, поред толико ваљаних дела у српско-хрватској литератури, у свима гранама, овај часопис бави приказивањем тако безначајних ствари, као што су Ђуре Шшадијера „Шга је карактер“ и „Невјерна жена“, комедија у три чина. Без тога се могло бити.

У штампарији „Доситије Обрадовић“ у Београду, санитетски пуковник у пензији, Ог. Мих. Марковић штампао је књигу „Моје успомене“ (год. 1906, стр. 375 у 8, цена 27). Књига има четири одељка: пишчево школовање и његова мирнодобска служба; први ерпско-турски рат 1876; други српеко-туреки рат 1877—1878 ; и ерпско-бугарски рат 1885—1886. Последња три одељка имају доиста нових и интересантних података о личностима и догађајима из последњих ратова, нарочито података за историју српског санитета у рату, док први одељак има нових ствари о личностима и догађајима, нарочито за доба од 1884 —1903 год., које су тако рећи нове за шири свет и интересантне за оцену рада власника из тог времена. Писац је књигу посветио сени своје добре мајке.

, У штампарији Д. Димитријевића, а у издању књижарнице С. Б. Цвијановића, у Београду, штампане су „Песме М. Ћурчина“ из год. 1902—1905 (Београд 1906, стр. 46 у 8", ценаг). Велики број издатих песама штампан је у овом часопису. Издање је на лепој хартији, у стилу сецесије, али су украси могли бити од бољег укуса.

Лектор софијског универзитета г. Јордан Иванов штампао је у Софији дело под натписом „Сђверна Македонин, исторически издирванња“ (Софија, 1906, стр. УП. +- 420. у 8", цена б лева). Оцену овог рада. гледаћеме да донесемо у једном од даљих бројева нашега листа,