Srpski književni glasnik

194 ОРпски Књижевни Гласник.

Eduard Schmalz: Ueber die rhaifuni des Gehors. Dresden, 1847. — Све прочитао.

От. Хауег Sehomann: Receptierkunst. dnarao.

Sehrott (man Sehroif): Pharmakologie. — Све прочитао.

Škoda: Pereussions u. Auscultation. IV Auf., Wien, 1850. — Читао и обележавао важнија места.

Otto Werdmiiller: Augenheilkunde. Zirieh, 1852. — Све пажљиво прочитао.

Walehner: Darst(ellung der) Verfilsehungen der Nahrungsmuttel.

Др. Ј. Жујовић: СиФИлис и БРАК. — Неисечено.

Осим тих дела, видео сам у једном засебном ор-

ману или рафу, у другој соби, једну велику енциклопе-

дију целокупног сувременог медицинског знања. Нисам јој записао имена, алп ми се чини да ће јој наслов бити: Епсусјораедте дег гезаштееп НетКипдбе. Змајева домаћица ми неколико пута напомињаше да јој је песник у последње време свога живота налагао да се тај лексикон, после његове смрти, пошље на дар Д-ру Ђури Ивковићу, Змајевом домаћем лекару у Загребу. Др. Ивковић је и Змаја и породицу му у Загребу лечио врло усрдно и свагда бесплатно, и дОмај је хтео макар на овај начин да му се одужи.

Осим те медицинске енциклопедије и. Кленкеова речника, нашао сам у песниковој књижници и још један повећи немачки медицински лексикон, медицински Уадбетесит или домаћи лекар. Натписа књиге немам, знам само да је књига повећег формата, да износи око 800 страна и да ју је Змај сву пажљиво прочитао и у току целе књиге обележавао занимљивија места и уписивао примедбе и белешке.

Споменућу још и књигу која је у мојим овда онда непотпуним белешкама забележена само овако: Аџге ипа Ви Пе. Поред тога нашао сам и објаву за чувена „Признања. једног лекара“ од руског лекара и белетристе

РЈ | Ам а