Srpski književni glasnik

Из КрРАтОовскЕ ОБласти. : (7

разликују један од другога. Северни су предели виши, клима је хладнија, а по свом положају су изоловани од страног утицаја ; док је обратан случај са осталим, јужним и западним крајевима области, који су, преко појединих путева, изложени разним туђим утицајима.

Планинци су у патријархалној области где нема братстава и племенских организација. Они су већином средњега раста, танка струка, често мршави, црномањасти, ређе плави. Глава им је дугуљаста, са истакнутим јабучицама, очи црне, а виде се и сиве, смеђе и плаве или модре очи. Косу пуштају дужу. Старији су носили на врх темена и перчин, али се сада ретко види. Момци и млади људи данас носе перчин спреда, изнад чела. Нос је прав, уста осредња. — Женске су сразмерне према мушкињу, прилично кржљаве и неразвијене, а ово највише зато што су још од малена оптерећене великим и тешким кућевним и пољским пословима.

Сви планинци носе црно одело опточено модрим гајтанима или врпцама, око половине кожни сиљах, главу обмотавају затворено плавом чалмом, а ређе белим убрусом или платненом крпом

Шопови и пољци су крупнији, пуни и енажни људи. Лице им је обло; виђају се и округла лица. Има и развијених, високих људи. Коса им је поглавито руса, очи смеђе, а кожа отворена, бело жутњикава. Женске су такође пуне и развијеније су од планинкиња и често им се на лицу види природна лепота и руменило.

И пољци и Шоповки носе одело отворене боје; сиљах ретко употребљавају, а свуда је распрострањен кожух или горња зимска хаљина од штављене овче коже. Пољци се особито истичу белом платненом тоском, летњом хаљином која се одликује многобројним наборима ; а саја, горња женска хаљина, карактеристична је за Шоилук.

Планинци су мирне нарави, затворени сувише прости и неуки. Готово на свима се огледа суморност,; али су зато врло вредни, храбри, издржљиви и стрпељиви у свом послу. Штедљиви су; мање полажу на угодност, одело