Srpski književni glasnik

ПОЛИТИЧКИ ПРЕГЛЕД.

Грчка. — КрРИтСкИ ПОСЛОВИ.

Грчка Народна Скупштина је изгласала буџет и завршила свој рад. Ова сесија је била врло плодна законима од велике важности по унутарњи живот Грчке.

На прво место долази закон о т. зв. намесништву. Грчки Краљевски пар врло често и дуго проводи време у иностранству. Његово одсуство траје по неколико меcena. дато је Скупштина изгласала закон по коме се на месништво даје у таким приликама престолонаследнику. Овим је задовољан у неколико народ, коме никад није право кад му владар дуго странствује.

Бављење Краљевске породице и Краљево у иностранству није сметало влади Теотокисовој и њезиној великој већини скупштинској да озаконе и свој програм. Тај програм се тастојао у овоме: 1. да се сузи право војника, официра, да буду бирани као народни посланици ; 2. да се организира полиција; 3. да се доведе у ред војска и буџет.

До новога закона сваки официр имао је право да буде биран за народнога посланика. Отуда је било познатога нереда у војној управи, отуда у Грчкој и многи рђави политички обичаји. Влада Теотокисова је хтела да то зло отклони на тај начин што би сузила ово право официра. Она је чинила оно, што су и многе раније владе мислиле чинити. Само, она није зло у корену уништила, него га само упола отклонила. Јер, по новоме закону о војеци, не могу бити бирани за народне посланике активни официри нижи чином од пуковника или заповедника ратне лађе. За почетак и ово је довољно. Већи део официра, и то најважнији, биће враћен војсци, у