Srpski književni glasnik

Бе

УЧЕ

ЦИА ПИР"

ЛЕЧИ. ЂЕ : у

~ "ФР

УПАДА а Ри

А ДР А АЛА

У

ПРИЧЕ КОЈЕ СУ ИЗГУБИЛЕ РАВНОТЕЖУ. 127

су путеви Господњи, једном да, другом узме, па је тако и мени дао.

— А ја то не могу да појмим, каже опет она, што је то све тако, што је такве неправде (каже она) у свету.

— Ћути, море, жено, не греши душе, кажем опет ја, како смеш тако да говориш, кад је Бог све тако мудро и паметно удесио.

И причам јој ја, како се Он и за сваку травку брине, тако је добар, а то ли неће за човека, кога је по своме лицу и подобију створио.

Али таква вам је већ она.

Ето, она ми је онда (ако се ви тога још сећате) и казала да вас најпокорније замолим, ако би хтели да ступите код мене као чиновник, када сте били у оној невољи. |

Прођи се тога, жено, кажем јој ја, где ћу је и којим образом да зовем једног таквог господина, и, што но реч, свога добротвора, да ступи код менн у радњу.

Зови ти само њега, каже она. |

Залуд ја њу уверавам, да сте се ви посвађали нешто и да ви увек можете 100,00' других бољих места наћи, неће она, моли, каже, па моли.

И ви нисте хтели да дођете, како би ви и дошли, и ја сам молим само, немојте ми узети за зло, али ја сам, верујте, како наша лепа народна реч каже, од чиста срца понудио, је нисам ништа, не дај Боже, рђаво помислио, ни обичном свом ближњем, како наш Спаситељ каже, не смемо ружно помислити, а како ћу вама, који сте ми неки добротвор, према коме сам ја као неки дужник.

Мој син Јовица (Ви не знате, како је то паметно дете, то је онај што иде у гимназију), увек каже да родитељ само роди, тек учитељ васпита и створи човека, а ви сте мени, по готову, учитељ били.

' Број стшо остављам како је написан у оригиналу. ИЗДАВАЧ ОВОГ ПИСМА.