Srpski književni glasnik

752 Српски Књижевни ГЛАСНИК.

Чешће се налази и тип неких веома благих, њежних и љубазних, готово вазда насмијаних људи. Никад то нијесу тјелесно снажни људи. Све је одмјерено у тих људи. Имају велик смисао за породицу и живот у кући, којима готово ропски служе. Знају и врше много „женских послова“ (кувају, музу, сире, раде око млијека). Стидљиви су, врло праведни и предусретљиви, зову их „мртвицима“, „тупим људима“, каткад „врличанама“, и „врлим“ а у подсмијеху „женско“. Мушки их презиру, они постају срамота братства, 0 њима се прича безброј смијешних прича, којима чланови других брастава њихове сроднике и браственике и дуго иза њихове смрти „доватају“.

Има људи који све схватају с рђаве стране. У свачем виде више несреће него што је има. Кад говоре, чини се да плачу. Рјечник им је пун неких клетава и оних ријечи које се сматрају фаталним. Воле клети него псовати. Никад нијесу весели, туже се вјечито на људе и на судбину. То оптуживање више наличи на резигнацију него на роптање. Ради свог песимизма зову их злослушним. а ради клетве сјакалима“. Вјерују у утваре, и о њима радо говоре.

Рјеђи, али зато је чувеније тип интуитивних људи, који предсказују догађаје, који изналазе дар у других људи, особито у дјеце. Обично су то људи који мање говоре, веома су озбиљни, оштрих црта у лицу, неког тешког погледа. Има много прича о таким људима, међу којима има доста калуђера и хоџа, како су предсказали догађаје. За такве људе вели народ. „да има нешто при њима“, а кад су те особине јаче развијене вели да су стувљиви За калуђере и хоџе се мисли, да имају с неким „светињама“ везе, ди имају неке тајанствене књиге.

Ови се типови могу запазити тек оштријим проматрањем. Тешко их је проучавати, јер они поред све изразитости носе на себи опште особине свога народа и краја. Није риједак случај да манири једног типа добију општи

1 Сјакати значи страшно клети.