Srpski književni glasnik

760 Српски Књижевни ГЛАСНИК.

ћом, човеком чији је поштење било стотичу пута залагано, а никада искупљивано.

Овде, у истину, Дуги Парламент стоји на још постојанијем темељу него Конвент од 1688. Ниједно Џемсово дело не може се упоредити са Чарлсовим држањем у погледу Петиције Права. Лордови и Општине подносе му једну законску основу у којој су обележене уставне границе његове моћи. Он се устеже; он се извлачи; напослетку погађа се да даде свој пристанак за пет субсидија. Законска основа добива његов свечани пристанак; субсидија бивају изгласана; али једва што је тиран ублажен, он се већ враћа на све оне самовољне мере за које се обвезао да их напусти, оскврњује све нарочите тачке оног истог акта за поврду којега је био плаћен.

Више од десет година свет је гледао своја права која су била њихова двоструким правом, по вековном завештају и по скорашњој куповини, како бивају гажена од вероломног краља који их је сам признао. На послетку околности су нагнале Чарлса да сазове један други парламенат; ту им је била пружена нова прилика за слободу. Да ли су требали да је одбаце као што су одбацили пређашњу» Да ли су требали дозволити да буду изиграни са ;е Рог !е твеи!г2 Да ли су опет требали још једанпут да позајме свој новац на залоге које су биле изгубљене толико пута» Да ли су требали да положе једну другу Прошњу Права под ноге престола, да одобре нову расипну помоћ краљу у замену за нову безначајну церемонију, и онда да оду откуд су и дошли, док њихов владар, после још десет година превара и угњетавања, не заиште поново један додатак, и поново га врати са вероломством. Они су били приморани бирати да ли ће веровати једном тирану или ће га савладати. Мислимо да је њихов избор био мудар и племенит.

Адвокати Чарлсови, као и адвокати других злочинаца против којих постоје непобитни докази, отклањају обично сваку препирку која се тиче чињеница, и задовољавају се позивајући се на његов карактер. Он је имао