Srpski književni glasnik

по >,

ФА а и КИ

пп И МИ И ДРЕ Ра %

« Уа

| ~."

"О Ур И

у

150 Српски Књижевни Гласник, 25 се по целој царевини разишли мадотурски агитатори да раде тај исти посао, да организује Турке.

Арбанаси траже самосталну цркву за све три вероисповести, муслиманску, православну и католичку, да их вера не би раздвајала, а они тежили на три разне стране, Патријаршији, Ватикану и Цариграду. Арбанаси хоће да се уче у школама на матерњем језику. Они желе да се створи могућност нарочитим законима да се Арбанија подигне привредно што јаче и што боље, а да се не чекају општи закони који не могу бити једнаки за Малу Азију и за Арбанију. Све је ово и оправдано, и просто, и корисно за саму Царевину. Раздељена на три вере, са школама на три разна језика, без путева, пристаништа, Арбанија ће бити као и до сад, озбиљна брига цариград ских политичара. Уједињена била би велика помоћ, снага.

За Бугареу Солунскоме вилајету Хилми-паша спрема један нови пројект за административну поделу солунског санџака. Солунски вилајет има четири санџака; солунски, драмски, серески и тасоски. Од солунскога санџака би се одвојиле казе: ђевђелијска, дојранска струмишка и сопотска, и створио би се, ђевђелијски санџак. Од драмскога санџака одвојиле би се казе: кавалска, саришабанска и правишка, те би се створио с острвом Тасосом један нови санџак, кавалски. Неврокопска каза и зухненска каза одвојене би биле од серескога санџака па би биле придру:· жене рупачкој кази, сједињене у драмски санџак. Солунски би вилајет имао пет каза, и овако раздељене не би могле давати за солунски вилајет ниједног екзархијскога посланика за турско народно представништво — а знатно би били ојачани бирачки гласови турскога живља.

Због критскога питања грчки елеменат у европској Турској подлежи многим нападима од стране турских власти. Бојкот противу Грка и њихове трговине, и то Грка отоманских поданика, у источној Маћедонији и јужној Тракији; скорашњи оштри сукоб између васељенскога патријарха и Махмут Шефкет-паше, априлскога јунака; непоштовање патријаршиских повластица о школама и