Srpski književni glasnik

Ре а и РЕ

РЈУ

иу Ји “. У

то и а

пуну

"У РЕ +

190 Српски Књижевни ГЛАСНИК.

кад је у питању доба пре осмога века, не може бити говора оделито, већ само у вези са осталим Германима. Јер и ако Германи, од кад се зна за њих, не представљају хомогену масу, већ скуп племена која се ни сама не осећају као целина, место данашњих Немаца у томе шаренилу није тачно познато. Али је, с друге стране, извесно да се у том шаренилу налазе и они, и да, према томе, оно што важи за карактеристику свих Германа до осмога века мора у главноме важити и за њих (В. Зећегег, М.: „Џђег деп ЏОт5ргшпо дег дешзсћеп Манопашаг“, у: „УМопгасе ипа Ашза ге 2цт безсћјећје дез се!зисеп Геђелв 1п РПешвсћапа ипа Очјегтејсћ. Вешп 1874“).

Најстарија пак вест о Германима у опште датира још из доба Александра Великог. Око 330 године пре Христа полази један Грк, грађанин вароши Марсеља, по имену Питеас (Рућћеа5) у земљу ћилибара и калаја, тих важних трговачких артикала старога доба, имајући при том поред трговачког још и чисто научни интерес. Пошто је прошао кроз Гибралтар и опловио не само Шпанију и Француску, већ м Британију, он најзад долази на обалу Севернога Мора (код ушћа Везера и Лаба), откривајући на тај начин и ту област, дотле непознату старој култури, и, што је овде још важније, и народе у њој. Тако народи Средоземнога Мора, тадашњега културнога средишта, сазнају први пут за германска племена. (В. МШЈепћон: „Решзеће АлепштзКипде“ 1, страна 223 и даље).

Али су Питеасове напомене о Германима више наговештења но извешће. Као засебну целину он их свакако није осетио. Чак је питање да ли је и Посејдоније (Розетдоп1о5), опет Грк по народности, који око 90 година пре Христа — дакле на читава два и по века доцније — даје друго извешће о Германима и њиховој земљи, јасно разликовао Германе од њихових западних суседа Келта (Гала). Јер је то суседство, коме Германи по свој прилици имају да захвале и за своје име, — реч „Гер-. мани“ понајпре је келтскога (галскога) порекла а значи: суседи — понекад прелазило у мешавину, и то на тај начин