Srpski književni glasnik

УМЕТНИЧКИ ПРЕГЛЕД. 213

знаменитост, да се из њих, боље но ма из којег старог натписа или споменика, може да уочи баснословни сјај и величина римска.

А ако збиља постоји намјера да се ова Археолошка Изложба од пригодне претвори у сталну, прилика је да ће Диоклецијанове Терме постати храм посвећен римској прошлости, и у који ће путници улазити са страхопоштовањем, увјерени да је ту сахрањена, као у хипогеју Историје, не само прошлост европскога Запада, него и цијелог културног свијета.

Вјечити Рим, прослављена (Ш7б5, рекао је један модерни писац, и није друго но величанствено гробље али гробље из којега се непрестано рађа живот.

МаРКО ЦАР.

ИзложБаА ЗАНАТСКО-УМЕТНИЧКЕ Школе. — ИзЗложБА ПРИВАТНИХ УЧЕНИЦА Г-ЂЕ Б. ВУКАНОВИЋ.

На овоме месту, говорећи о прошлогодишњој Изложби Занашско-Умешничке Школе, учинили смо једну општу примедбу. Она је била у овоме: Занашско- Умешничка Школа није нимало занатска; она је само уметничка. Овогодишња Изложба носи тај исти карактер. Ни ове године, примењене уметности није било, ни декоративног сликарства, ни декоративног вајарства, ни уметничког веза, нити што у томе смислу. Школа је, ове године, још више изгубила свој занатски карактер, и то је штета; јер, један велики део излагача који негује праву уметност без успеха, у примењеној уметности сигурно би имао успеха,

Као и прошле године, и ове године је сликарство било заступљено са више успеха него вајарство; вајарства, ове године, скоро није ни било: неколико покушаја не показују ни карактеристичне особине покушаја.

Сликарство је смештено у две учионице. У првој су смештени радови четворо ученика: ГГ. Милорада Пе-

1 Е. Мејећог де Уогпе.