Srpski književni glasnik

Политички ПРЕГЛЕД. 11

води у питање равнотежу између владара и народа. Овај републикански програм земљорадничке странке наилазио је одобравања код радикала и социјалиста, који су доцније, као Нејчо Цанов, Страшимиров, Саклов, при: ликом дебата у Собрању, показали да им је и личност Краља Фердинанда непогодна и с обзиром на његову спољну политику, која је увек гравитирала према АустроУгарској. Дискусија о 17 члану Устава који се мисли унети у ревидирани Устав бугарски, а у којем се даје право владару да може закључивати тајне политичке уговоре са страним државама, даће повода да се и једно и друго још јаче истакне. Овакви програми и поступци увек су симпатични гомили; па тако је и овога пута било. Многи су у Софији отворено пљескали свој тројици бранилаца народнога суверенитета; а многи и од оних који су данас у групи Ив. Ев. Гешова биће да су у себи одобравали протест социјалиста, радикала и земљорадника. Они су, тако рећи јуче, на зборовима и у штампи устајали противу личнога режима краља чији су данас министри.

За унутрашње прилике у Бугарској изборна победа земљорадничке партије је симптоматична и двојако карактеристична. Она се јавља у времену када Бугарска има леп углед и кредит у Европи. Земљорадничка партија је прва, може бити, истинито опозициона партија. Састављена је од елемената код којих појмови о држави и њеном унутрашњем развијању нису пречишћени. У њој је пуно превратних елемената и амбициозних а неспремних демагога.

Доклг је у Бугарској Велико Народно Собрање тек отпочело рад на ревизији Устава, дотле је у Грчкој Велика Народна Скупштина завршила свој рад после пет месеца. Тихо, на миру приведен је крају цео ревизионистички рад њен, који се може сматрати као успех и Краља Ђорђа и Веницелоса. После познатог ргопипсташепјо, тешко је било веровати да ће се грчка војска моћи повратити на своје место, да ће распуштени елементи