Srpski književni glasnik

178 Српски Књижевни Гласник.

Брзо готова, она прелете погледом собу коју напушта, за којом није нимало жалила, и у којој није остављала ни-

чега свога, праву намештену собу за издавање, поред свег сту-

деног сјаја њеног намештаја од жутог броката. — Снесите ову велику кутију у кола.

То су биле пелене, једино што је носила собом од 32-

једничког добра.

На вратима од кола, Енглескиња, зачуђена и радознала, упита хоће ли госпођа доћи на ручак. Не, ручаће код свога оца, и тамо ће вероватно и нсћити.

Путем, у њој се још једном појави сумња, или боље рећи колебање. Ако све то није истина, ако та Башелри не станује у Лондонској улици... Она добаци кочијашу адресу, без велике наде; јер је желела да буде сасвим начисто.

Кола стадоше пред једну малу двоспратну кућу, чији је раван кров био претворен у зимску башту, ранији узгредан стан једнога левантинца из Кајира, који је недавно умро у беди. Изглед сумњиве куће: затворени капци, спуштене завесе, јак кујински мирис који је долазио из осветљеног и шумног сутерена. Већ по начину на који се врата послушно отворише сама кад она трипут зазвони, Розалија је била до. вољно обавештена.

На средини предсобља, висио је један персијски ћилим, задигнут гајтанима, тако да су се иза њега могле видети сте-

пенице, са чупавим застором и гасним светњацима који су

буктали. Она чу како се неко смеје, ступи два корака напред, и виде овај призор, који јој за навек остаде урезан у памети.

| На тераси првога спрата, Нума се нагињао преко ограде од степеница, црвеног и зажареног лица, у прснику, држећи

око паса ову такође распаљену девојку, са расплетеном

косом низ леђа, преко разних дрангулија на собној хаљини од ружичастог фулара. И викао је најчистијим провансалским нагласком :

— Бомпаре, донеси ту брандаду!...

Овде га је требало видети, Министра Просвете и Црквених Послова, великог борца за верски морал, браниоца здравих начела, овде где се показивао без маске и пренемагања, разголићујући сав свој Југ, неуздржан и раскалашан као на бокерском вашару.

боља ПЕК АИ ВУКУ