Srpski književni glasnik

180 Српски Књижевни ГЛАСНИК.

ове ситне снежне пахуљице које су вејале око прозорских окана, лаке и ледене, падале су му на срце као на рудину | у башти. 6

„Господа чланови Француске Комедије...“

Добро избријани, достојанствени, клањајући се каоу веку Луја ХМ, они су се ређали у свечаним ставовима око свога доајена, који је потмулим гласом представљао Друштво, | говорио о напорима и жељама Друштва, Друштва без ика. квог епитета, без икаквог додатка, као што се каже Бог, као [3 што се каже Библија, као да на земљзном шару не постоји _ друго Друштво сем овога; и јадни Руместан је морао бити сувише утучен кад чак ни ово Друштво, коме као дајенон сам припадао са својим плаветним подбратком, својим опуштеним образима, својим усиљено отменим држањем, кад чак ни оно није могло да распали његову беседничку моћ са крупним театралним фразама.

Јер од пре недељу дана, откако га је Розалија напустила, он је био као карташ који је изгубио свој фетиш. Бојао се, осећао се недорастао за свој високи положај, мислио је. да ће га овај сваког часа смрвити. Осредњи људи којима је срећа била наклоњена осећају често овакав страх и вртоглавицу, који су код Нуме били још више појачани ужасном _ бруком која му је предстојала, овом бракоразводном парни“ цом коју је млада жена неизоставно захтевала, поред свих његових писама и покушаја мирења, његових жалосних молби _ и заклетава. Света ради, у министарству се говорило да је Г-ђа Руместан отишла да станује код оца због скорашњег пута Г-ђе Ле Кеноа и Хортензије; али нико се није дао преварити, и на свима овим лицима која су промицала испред њега, по извесним развученим осмесима, по сувише срдачном стезању руке, несрећни Нума је видео како његов доживљај избија на површину у виду саучешћа, радозналости, ироније. Чак ни међу најнижим чиновницима, који су били.дошли на примање у жакету или реденготу, није било ниједног који би био необавештен; по канцеларијама су кружиле песмице у којима се Шамбери сликовао са Башелри, и које је сада многи незадовољни експедиционар певушио у себи клањајући се по-. низно своме старешини.

млрте

њи она пруће они уведе естуара.