Srpski književni glasnik

ЧАН 9

ПАРУ

Нума РУМЕСТАН.

о лива као драго камење: тврде жижуле, глатке као нов махагони, поред бледих мушмула, смокве свих врста, слатки лимунови, зелене и црвене паприке, набрекле диње, крупан црни лук слатког укуса, мускатско грожђе дугуљастог и провидног зрна, чији се сок мућка као вино у мешини, ниске банана избразданих црним и жутим пругама, сровови поморанџи и граната, са мрко-црвеним сјајним преливима, округле лампе од црвеног бакра, с фитиљем од кучине, углављеном у једном месинганом венчићу.

Најзад, свуда, по зидовима, по таваници, с обе стране врата, у збрци спарушеног палмовог грања и венаца белог и црног лука, сасушени рошчићи, увезане крвавице, клипови кукуруза, читав пљусак топлих боја, читаво лето, чи. таво јужно сунце, у кутијама, џаковима, ћуповима, које је расипало своје зраке чак по плочанику, кроз замагљена прозорска окна.

Стари је скакутао по дућану, жудно раширених ноздрва, сав узрујан. Он који се код своје деце мрштио на најмањи посао и по читаве сате обрисао чело кад би ушио једно дугме на прснику, хвалећи се као да је извршио какво јуначко дело овде је увек био готов да штогод помогне, да скине капут да закуца или распреми сандуке, смичући овде-онде по који бонбон, маслинку, развесељавајући рад својим бекељењем и својим причама; и чак, једанпут у недељи, у дан брандаде, он је остајао у дућану дубоко у ноћ, помажући да се спреме пошиљке.

Ово најчувеније провансалско јело, брандада од бакалара,: може се добити скоро само Ход јужних производа; али она права: бела, вешто исецкана, скорупаста, са благим мирисом белог лука, онако како се спрема у Ниму, одакле је Мефрови добијају. Она долази четвртком, у седам часова у вече, брзим возом, и разашиље се у петак изјутра по целом Паризу, свима добрим муштеријама, записаним у главној књизи. | Овде, у овом трговачком дневнику, са изгужваним и уљем по: капаним листовима који миришу на разне зачине, исписана је историја освојења Париза од јужњака; овде су редом побројани велики богаташи, чувени политичари, индустриалци, славна

1 Зготовљено на зејтину, с белим луком, лимуном и разним зачинима. Пр.