Srpski književni glasnik

Изађоше, кренуше се полако к универзитету. Путем су срели двојицу медицинара. И они су му изразили саучешће. Иван се зачудио како то готово ето сви знају и већ је видео пред очима слику како ће му сви на универзитету прићи да му стисну руку и кажу обичну фразу. Дође му одједном да се врати, да не иде даље, али се уздржи.

На универзитету су му готово сви наши Ђаци пришли. Сви су га познавали. Двојица су готово праснула у смех.

То се догодило и после подне у кафани.

У вече је Иван био посве миран. Сви су се обредили у изражавању саучешћа и обичан је живот кренуо старим током. Шта више, исте те вечери Иван је играо партију биљара.

ње би У ЋЕ и и ар

Сутра дан је примио писмо од брата. Овај му је 'писао како је отац умро, како га је у последњем тренутку помињао, Писмо је завршавало:

- Ти остани и даље тамо, учи, а ја, ћу ти слати све“ што ти буде требало. | “ Ивану се напунише очи сузама. Бацио се на кревет и плакао је дуго. Писмо га, је братовљево у срце такнуло и разнежило. |

— Дакле, ипак је он мој брат! Ипак је он мој брат!

Лежао је и плакао дуго онда се одлучно диже.

— Морам да свршим, морам! Идем на универзитет и тражићу одмах радње. -

Обуче се и крену према универзитету, написа молбу и преда ју. Затим је отишао у библиотеку да тражи књиге за учење. Цело је после подне тамо остао све док се није библиотека затворила. ;

Излазећи одатле осећао се чудно задовољан као човек који је први пут у животу извршио своју дужност.

Увече се је задржао у кавани код једног стола на којему су играли карте. Молио га је један пријатељ да седи крај њега, јер да му доноси срећу. Он је ретко играо,“ готово никада, само је више пута „сецовао“. Он покуша и овог пута и добије. Настави игру.

У три сата у јутру изашао је погурен, сам из кафане, изгубио је све до последње паре. |

Сео је у скверу пред Вотивом. Ноћ је била топла, мајска. Чудно једно осећање гађења над самим собом обузело га. Изгледало му је да је нечист до дна душе, да је покварен, као најгори лажов, да је изгубио све одлике човека.

d. Aci ЊЕ aa i.

Za U KG ADD UZ ah“