Srpski književni glasnik

УМЕТНИЧКИ ПРЕГЛЕД. ЈОСИП ПЛЕЧНИКИ

Говорећи о сувременој архитектури, ја сам споменуо како је Ото Вагнер оснивач модерне бечке школе која је дала “неколико великих талената. Значајно је да су међу овим талентима играли не малу улогу Словени од којих свраћаше највећу пажљу име једног Јосипа Плечника. Иако се развијао у атмосфери бечке модерне, он је, од свих Вагнерових Ђака, постао најоригиналнија личност чија јеуметност наскоро наишла на бројне следбенике.

Јосип Плечник је Словенац. Рођен 1872, своје је детињство провео у родној вароши, Љубљани. Отац имађаше столарску радионицу у којој се правило покућство за љубљанско грађанство и аристократију. Свршивши основну школу, родитељи га послаше у гимназију, али тамо није дуго издржао. Волео је више цртати и сликати него учити гимназијске предмете. “—— Оставивши гимназију, почео је у очевој радионици учити столарски обрт. Показујући необичне способности, у четрнаестој години добије земаљску потпору да се може усавршити у . Обртничкој школи у Грацу. Овде је провео четири године, ___yno3HaBHIIH Ce Ca свима обртничким струкама. Дружећи се са ___ BamMMa градитељске школе, толико се упутио у архитектуру

да га је наскоро примио један професор у свој атеље где је израђивао разне архитектурске нацрте. У овом га атељеу · касније упозна власник великог бечког завода за прављење interieur-a, и понуди му место архитектурског цртача. Примивши место у Бечу, он је израђивао нацрте за шјепешг-е у историјским – стиловима које је поручивала висока бечка аристократија. "Живећи у непрекидној вези с обртницима и радницима,

1 — Kosta Strainić, Josip Plečnik. Sa S2 reprodukcije. Zagreb 1920. ки. Izdavači Ćelap i Popovac. Цена 50 динара или 200 крука.

5 Познати уметнички критичар, г. Коста Страјнић, био: је толико Њу · љубазан да нам стави на расположење један одељак из своје монограу – фије о Јосипу Плечкику која се упрађо доштампава у Прагу. Пошто ери излази у врло маленој наклади, и пошто ће она, услед M: cBoje високе цене, бити приступачна тек имућнијим појединцима, ми обе— лодањујемо горње редове г. Страјнића с искреном жељом да се наша шира интелигенција што више заиктересује за живот и дело великог гословенског архитекта. Уредништво.