Srpski književni glasnik

41

тета, са својим скупом основних једначина које га каракер ишу, показује са математичког гледишта најдубљу аналогију

1 обичним, тродимензионалним континуумом Еуклидовог гео'тријског простора, и извео је ту аналогију у свима

зремене координате f узме њој пропорционална имагинарна величина ст, где је с брзина светлости. Тада сви природни | акони, који задовољавају погодбе теорије релативитета, добијају такве математичке облике, у којима координата времена игра ; гачно ону исту улогу коју играју и три просторне координате. Скуп такве четири просторно - времене координате тачно одгоара скупу трију просторних координата Еуклидове Геометрије. | Гачан смисао # прави значај ове запаске Миком 5К-а могу осегити и схватати само'математичари, али и за лаика није без интереса да сазна да улога. која је од вајкада придавана Хроносу, 60– Иканској ,персонификацији времена, није онаква каква би му по праву имала припасти.

Све ће то, можда, у блиској будућности бити схватљиво, | природно, очевидно, и обична ствар за сваког иоле образованог човека. Данас је, међутим, то још научна јерес, која тек има да пробија себи пут и којој је суђено да само својим |Геклатантним практичним успесима придобија за себе скептике. ДР. михАИло ПЕТРОВИЋ.

НАШЕ ДРЖАЊЕ ПРЕМА БУГАРСКОЈ.

Од оснивања своје нове државе до последњих година, угарска је имала већином брзих и лаких успеха. Ти брзи и аки успеси занели су је, и пробудили у њој неоправдане рохтеве. И ако последња међу балканским државама, и по корашњем постојању и по степену културе, она је хтела ревласт на Балканском Полуострву. У таквом душевном гтању, она је видела само своје интересе, и држала да и груги имају да служе тим њеним интересима, а да она сама мора да води рачуна о правима других народа. Држање гарске на Лондонској Конференцији, за време Балканског та, било је такво као да су велике силе сазвале конфеенцију само да задовоље Бугарску. При том је она покази| вала трамжљивост : тражила је све што је желела, не попу-

M Za ty

гојединостима. Аналогија је потпуна кад се на место обичне.