Srpski književni glasnik

ју _Наше. Држање према. Бугарској : OZ 45

) ићи из Бугарске, сачувао је ту љубав и доцније, кад. оставио. Доцније, кад је био напустио мисао да се врати рску, он је није био заборавио и дао је својој деци ска имена: сину Асен, а кћери Цветана.

Други владалац био је краљ Фердинанд Кобуршки, у противност кнезу Батенбергу. Он није волео Бугарску, е заволео ни за тридесет и једну годину своје владавине; више, презирао је бугарски народ. „Јећ p/eife auf Bulgarien J“ рекао је једном приликом. „СОпџеће риашеицг “ — рекао је уг ом приликом за своје рођене поданике. Побуде које су покренуле да прими бугарски престо биле су у главном | era. Он је дошао у Бугарску, и остао у њој, не из љубави > бугарском народу, или из каквог вишег политичког ља, или из амбиције да створи нешто, већ из сујете, фри: ње сујете : да буде кнез, краљ, цар; да огрне царску перу у, да метне на главу царску круну.

"Супротно кнезу Батенбергу, он је био притворан и ртљив. У једној прилици он је Русији изјавио своју покорст, поручивши руском министру спољних послова да (ма само да звизне“ („ Уоиз п'ауег ди 5ујјег“, — текст његове руке), да би се он, краљ Фердинанд, у часу створио пред дм да изврши његову заповест. Но, после неког времена, :е обрнуо против те исте Русије. У питању проглашења рског краљевства, које је извршено споразумно са аустрорском анексијом Босне и Херцеговине, краљ Фердинанд дио је антисловенску и антируску политику. Но, само после колико месеца, он је послао великој кнегињи Марији Павлодо отужности понизан телеграм, да би могао бити приму Петрограду као независан владалац и признат краљ. „Hu бугарски народ, са своје стране, није волео краља динанда, и сматрао га је увек као странца који није ухва"корена у земљи. При свем том, краљ Фердинанд остао уго на бугарском престолу. То што на први поглед изгледа ашњиво објашњава се тиме што су и он и бугарски политири имали један исти политички карактер и један исти полички. морал. Тај заједнички карактер, дакле, и тај заједнички орал сложили су их. Њихова слога и поверење бугарских потичара према краљу Фердинанду ишло је тако далеко да му Народно Собрање, пре десетину година, дало овлашћење да.

TN је

Ст Шо =