Srpski književni glasnik

576 Српски Књижевни Гласник.

свету ради и мучи се, да би над свима онда стајала овака Краљевина. Јер ето, када овакав први главар Краљевине путује, он путује у салонском влаку и црвени сагови се онда полажу од вагона до кочије, да врховни главар Краљевине не би стао ногом на обичну земљу. И куд год врховни главар путује, путују с њиме слуге, глазбе, мужари, заставе, и тако он носи собом ту идеју свете Краљевине, која је једнако света као и сакраменти свете матере цркве. И као што треба да поклекнеш и да се сагнеш челом до земље пред Светим Отајством када цинка по улици, тако треба да се исто поклониш Краљевини и њеним свећеницама и бискупима и гувернерима.

За старога Крањчеца је негде далеко у непознатим географским дистанцама до душе постојао и даљни свет, осим те наше Краљевине. Државе неке где се мобилизира, и воде се ратови, и железничке су несреће велике, и у Русији би нихилисти хтели да устреле цара! Али то је све коначно далеко и ко мари за то! Политичке међе Краљевине, која виси по свим канцеларијама и редарственим испоставама, она два паралелна потеза двају вода реке Саве и реке Драве, то је била последња стварна међа његовога политичкога схватања.

Свађа се тако на пример стари гдегод у какој крчми каптолској са својим старим пајдашом Иленчеком, који је био најпре слагар, тај Матијаш Иленчек, а после је постао подворник у Хрвашској Засшави, где је сам покојни Старчевић писао чланке, пак је тај Матијаш, разуме се, бесни опозиционалац, стеклиш, праваш, неодвишњак, који ће своју родољубну главу, ако је потребно, сад на, одмах на тањиру дати за добро и за срећу наше лепе и несретне домовине. Да старога Флоријана надстражара и Матијаша Иленчека не веже старо и многогодишње пријатељство и да нису пајдаши већ од прве и најраније младости, ох, та би се два петла већ била попљувала и потукла и поапсила већ хиљаду и хиљаду пута, када овако код чаше вина разговор задре о политику.

— А што ти имадеш против Пеште, молим ја тебег Пешта није у Краљевини! Постоји реална веза између Краљевине и Пеште! Јест! Реална веза! Тако пишу Народне Новине! И та реална веза нас веже! Друго ништа!

— Ти си осел! |

— Ви сте осли! Ви! Опозиција! Ни сами не знате што хоћете! Штовихоћете, молим јатебегТотимени растумачи! Што вихоћетег

„dA