Srpski književni glasnik

Анкета о Српско-Хрватским Односима. 595

Спор наших Влада са загребачком опозицијом може се у теорији не признавати као српско-хрватски; у практичкој политици сад већ не може.

Српско-хрватски спор има више узрока; улазити у дискусију о свима њима значило би данас отежавати решење. Препирка се највише води око поделе на области. Тај главни предмет спора треба решавати пре него се одвећ преплете са другима.

Хрватски Блок тражи аутономију великих области, бар Хрватске и Славоније; Владин Блок даје самоуправу мањих области. Против децентрализације данас није нико од меродавних; не верујемо да ће, с друге стране, у одлучном часу ико озбиљно бити и против државног јединства. Разлика није толико у начелу колико у његову провођењу. Споразум не изгледа нимало немогућ. Њега треба енергично тражити. Коме год је на срцу државно и народно јединство, он ће то споразумевање поздравити. Ако коме није, корисно је довести га у положај да то каже мериторно.

Што је спор данас много тежи него пре годину и две дана, криве су обадве стране. Екстремни елементи имали су више утицаја на јавно мишљење него умерени духови. Глас ових последњих, у свима странкама, и изван њих, треба да се јаче чује у овом основном питању наше државе. Две странке које су најмање племенске, земљорадничка и социалистичка, требало би да се заузму са више интересовања, тим више што те обадве групе, са својом економском подлогом, могу давати у јавном мишљењу једну одличну основу народног јединства. Потребна је реч умерених, и мање завађених. Сем тога, сукоб српства и хрватства одвише се концентрисао на линији Београд—Загреб, на којој међусобна атракција није никада била велика. Државни интереси никако се не могу изразити само кроз та два центра. Спљет, Сарајево, Нови Сад, Љубљана, Цетиње, требало би да се јаче умешају, по културној, економској и националној важности коју имају. Нама у Сарајеву, н. пр., могућност племенског цепања изгледа тежа и судбоноснија него другде, јер код нас Срби и Хрвати живе измешано, неразлучно.

Нити је овде место мерити колико је ко крив за досадање неуспехе, нити ми мислимо бити толико неправедни према онима који су представљали Владу стављајући их у

38%