Srpski književni glasnik

Саблазан са Духовима. 403

неочекивану изјаву; можда сам могао изгледати помало сумњичав према њој. Или се њој само тако причинило.

После неког времена, не знам како, разгласило се по целој фабрици да је лепа Немица страствен спиритиста. Ве"роватно је та вест потекла од инжењера Сакија, Маџара, који је до сада у више прилика дао несумњиве доказе о својој "ванредној умешности за дознавање. Он је на пример пронашао да је млади помоћник у цртачкој радиони, онај који редовно долази на посао пола сата доцније, ванбрачно дете Г. директора. Причало се да госпођица Штерн до касне ноћи седи у мраку, у својој соби, правећи спиритистичке покусе, ит. д., и т. д. Још да јој је фабрички тесар Вулат начинио неки нарочити малени сто. Некоји су хтели да знају нешто више, чак да она гласно разговара по ноћи са духовима, и да је такођер синоћ викала посве гласно зазивајући неко немачко име.

Сасвим као да је неко вирио од некуда и ослушкивао за вратима. Многи ме тада упиташе да ли ја знам онако што о њој: да ли не мислим можда да је хистерична.

Кад сам јој, искористивши једну пригоду када је она била, чини се, доста наклоњена за поверавања, саопштио да сам чуо за њене спиритистичке покусе, она ме је погледала сва некако запрепашћена: „Одиста! зар се то причаг“ Но онда ми је једнако све признала: „Да, да, истина је“; а затим сам јој морао да лепо испричам што се то све о њој говори.

Једнога дана сам је замолио да би ми дозволила да присуствујем њеним сеансама, но она, као да ју је моје питање врло изненадило, погледала ме је некако у чуђењу; и тада, поруменивши, казала ми је да то није никако могућно. И молила ме да јој опростим. „Ох молим, молим; знате, мене би само онако интересовало, иначе много не верујем у те ствари; читао сам којешта, драго би ми било присуствовати тако из радозналости, али ако већ није могућно, онда ништа“...

Њој треба да се причинило да сам ја силно расрђен, јер ми је одмах шанула до ува, сва разнежена: „Немојте се љутити. Све ћу вам објаснити, испричаћу вам, али се немојте љутити“.

Прошло је неко време, и најзад једног дана, док сам је пратио из мензе, она ми је испричала како“је као седамнаестогодишња девојка у Бечу имала љубавника. Те геноди

26%