Srpski književni glasnik

406 Српски Књижевни Гласник.

Требао сам искористити њену узбуђеност, и ја сам стао сипати речи једну за другом, без реда, приказујући јој како је лудо све то што она чини. „Ви сте, госпођице — говорио сам — болесни. И нисте довољно свесни свог стања. Не вреди да се таји: ви пропадате“. Онда са фразама: пред вама се смешка живот, леп, а ви му срћете у сусрет, безнадежно, са ножем у руци. Ви убијате саму себе. То је духовно самоубиство. Дакле, зашто то чинитег

Она ме је једног дана потражила у лабораторији, и саопштила ми сва некако узбуђена, расејана, да је дух те ноћи није посетио. Сигурно је био љутит на њу што ми се поверила. Ето већ толико времена она га није зазивала, а сада није опет дошао. Вероватно је љубоморан.

Мени није преостајало друго већ да се силом уживим у: своју нову улогу. Ево, и не знајући ни сам како, без икакове кривње и без своје заслуге, ја сам наједном, без икакве љубавне изјаве, без икаквих претходних церемонија, постао платонски неки љубавник, и супарник, и то, ужасно! супарник једноме духу! (То је одиста, говорио сам себи доцније, једна „духовна“ љубав.) Ја сам сада био и сам немиран, узбуђен. Казао сам јој посве одрешито да га те вечери не сме дозвати. Она ме је најпре погледала некако са чуђењем, а онда је одмах оборила главу. Ја сам јој говорио како је сада сувише растројена, и да би ново напињање живаца могло да је посвема потресе. Она неће моћи издржати. На растанку ми је обећала да га ноћас неће позвати, а ја сам је, и сам узбуђен, и ганут преко мере, пољубио у чело, пун 3а-. хвалности.

Сада смо се редовно састајали, но она је бивала, за чудо,. све некако тужнија и немирнија. Према мени је била све: нежнија и није знала да ми крије своје бриге. Једанпут ми је казала како је она доспела овамо по жељи родитеља и савету лекара, само на најкраће време. Казали су јој да ће јој промена поднебља користити здрављу. То небо, море, итд. Мислили су да ће бити мирнија, и да ће се опоравити. Сада јој пишу нека настоји доћи натраг чим пре, нетом јој буде мало боље, јер да јој је спремно место код дирекције. Зато. је сада жалосна. Ја сам јој говорио да не сме отићи, јер јој. још никако није добро.