Srpski književni glasnik

АД ДАДА A

Физиономија Прошлог Светског Рата. 515

које око ових непосредно гравитирају, требале су и у будуће бити извођене по начелима покретне војне, коју је пре једног столећа био отргао из заборава и понова увео у употребу велики Наполеон, и помоћу које би се једино и могло доћи до одлучних резултата за неколико само месеци, колико се предвиђало да ће модерне државе моћи издржати под теретом универсалне и потпуне ратне напрегнутости, праћене савршеним прекидом целокупног привредног живота њиховог.

Са таквим уверењем, укорењеним чак и у маси, народи Немачке, Аустро-Угарске, Русије, Француске, Белгије, Енглеске, Србије, Црне Горе и Турске одважише се 1914 године да загазе у овај страшни рат. Са таквим уверењем, сем тога, огромне масе људи и материала извршише на државним границама колосалан стратегијски развој са центром тежишта на Западном фронту, куда за тај моменат бејаше са највећом напрегнутошћу управљена пажња целога света. Са таквим уверењем се, најзад, те масе на разним странама пространога ратишта заљуљаше, кретоше једне противу других, и то на Западном и нашем фронту укупно, или, да се научно изразимо, једним у идејном смислу простим операцијским правцем; на Источном фронту подељене у две самосталне групе, од којих свака дејствоваше својим засебним, и због велике ширине фронта сложеним операцијским правцем; и у Азијској Турској исто тако подељене у самосталне групе, али не на једном већ на трима засебним фронтовима: кавкаском, палестинском и месопотамском. Отуда произиђоше многе велике и мале битке, које се одиграше са променљивом срећом, али без пресудних резултата у смислу коначне победе или пораза једне ратујуће стране, и које таквим својим исходом наговестише зараћеним народима да ће се рат отегнути у недоглед, и да се због тога имају припремити за нова и све тежа ратна искушења, која ће их неминовно морати снаћи. Сами догађаји се, дакле, силом отргоше из слабих и невештих руку вишега командовања и скретоше једним новим правцем, куда их, као што ћемо даље видети, одвукоше, међу разним супротним силама, оне које се том приликом сасвим неочекивано и изненадно показаше најутицајније.

Код првих битака могло се запазити то да је ударна енергија великих маса, услед инерције њихових гломазних фронтова, невештине вишега командовања и претеране пажње

337