Srpski književni glasnik

_ Анкета о Српско-Хрватским Односима. 61

ваће се пролетерска класа потпуно одвојена од сељачке. Она ће бити многобројна, добро организована и интелектуално јака. Апатију коју је створио комунистички покрет и његови сулуди експерименти, брзо ће победити здрави политички смисао и реалне потребе пролетерске класе. Пролетерска класаће нужно — раније или касније — оставити ситнобуржоаске и сепаратистичке демагоге и повратити се у пуној мери политици демократског социализма. А тај не може бити друкчији него југословенски. И већ данас у том погледу видимо брзо подмлађивање.

Па не само стварање и развитак ове две модерне социалне класе што ће донети природно апсорбирање старих идеолошких националистичких рудимената, већ ће и сам развитак консервативних класа, по природи ствари, утицати у том правцу.

Аграрна реформа, макако се рђаво, сакато и споро изводила, раније или касније, она ће код нас потпуно одстранити са света феудалну класу са свом њеном идеолошком прћијом. У једној политичкој демократији, као што је наша, она је изгубила сваки разлог опстанка. Она код нас нема оног дубоког традиционалног корена као на западу. Зато ће се она полако сасма претопити у капиталистичку класу, и у бирокрацију — у колико материално пропадне. Она ће од запреке јединственом југословенском национализму за краће или дуже време постати његов бранитељ.

Чак и католичка црква, са својим политичким клерикализмом, неће остати оно што је данас. Католицизам је интернационалан по својој суштини; он је шовинистичан из опортунизма. Ми имадемо четири и по милиона католика, или 355 о/% у нашој држави. Али ти католици нису сви Југословени. Осим Хрвата и Словенаца имадемо још Буњеваца, Шокаца, Малоруса, Чеха, Словака, Немаца, Маџара и Арнаута. А клерикализам се држи вере, а не нације. И зато видимо да су наши католички клерикалци одлучни Југословени. Они се непрестано труде да повуку демаркациону линију између себе и сепаратистичких дефетиста. Они не ступају у сепаратистичке политичке комбинације. Они кокетирају са сепаратизиом тек од нужде, да их сепаратисти у масама не упропасте. Али они су свесни да је та сепаратистичка психоза маса пролазна, а католичка да има солиднију историјску базу.

397