Srpski književni glasnik

ВОЈНИ ПРЕГЛЕД. ПСИХОЛОГИЈА ВОЈНИКА У РАТУ.!

Писана под нешто другим приликама, за другу војску, ова књига, држимо, пружиће користи и нашем читаоцу, износећи му корисна знања и искуства до којих је писац, лекар по занимању, дошао бавећи се у сталном додиру с војником, успевши да упозна његов интиман живот. Она нам даје анализу војникове душе и упознаје нас с оним што је за многе остала тајна. Овакав посао, као што каже сам писац књиге, мора бити користан колико за васпитање и вођење војника, толико и за изучавање опште психологије. Сваки васпитач, сваки старешина наћи ће ту велике, освештане принципе, који у свако доба и на сваком месту треба да руководе старешину у начину његовог опхођења с потчињеним.

Стога смо сматрали да неће бити на одмет дати у овом приказу, у нешто опширнијем изводу, садржину књиге, с потребним напоменама од наше стране.

О моралној снази бораца. Писац даје карактеристику ове снаге, која борцу помаже да издржи све напоре и да и свој живот жртвује. У садањим ратовима тражи се и јача морална снага. Крајњи триумф припада само оном који успе да најдуже сачува максимум живих моралних снага. Природно је да се та снага троши и исцрпљује из разних узрока. И у одлучним моментима, старешине треба да располажу овом моћи у највишој мери. Један од победилаца у руско-јапанском рату, ђенерал Ноги, добро је разумео ову снагу кад је, аналишући главне узроке победе, дао ову аксиому : „Крајни триумф биће намењен оном који буде издржао четврт часа више но други“. А да се издржи то четврт часа, потребна је јачина карактера.

Развијајући ове мисли даље, долазимо до овог закључка: рат у суштини није друго до борба двеју воља, једне другој противстављених. Старешинама пада у дужност да не допусте да ова воља ослаби. Зато је њима потребно знање психологије, да би умели заповедати масама.

Материална страна није довољна без моралне. И зато је скоро тачна изрека да војска не умире због својих матери-

! Dr. Lćon Wauthy: Psychologie du soldat en campagne. Paris, Henri Charles-Lavauzelle, 1920.

TP | Wei a

,

aj и