Srpski književni glasnik

56 Српски Књижевни Гласник.

Поверење у крајњи шриумф. Војска треба да црпе у самој себи моралну енергију. А то ће бити ако она има уверења о својој стварној вредности, о вредности својих старешина, своје материалне спреме, и др. О вредности старешина војник је кадар да суди и да размишља. И то поверење бораца у оне који га воде треба да буде апсолутно. Природно да ће неспособност команданта одвести убрзо до деморализације трупа. Без апсолутног поверења у своје старешине, борац неће моћи да се бори са енергијом, јер неће бити сигуран да ће његова храброст, оданост и пожртвовање бити корисно употребљени.

Треба ли овде наводити колико је баш наш војник давао свету славних примера, предајући се потпуно својим старешинама и у најтежим тренутцима, уверен да ће га они сигурно водити 2

Дух правичносши. Правичност, непристрасност, то су битне особине које треба да има сваки старешина, и поверење војника у старешину с таквим особинама биће веће но иначе. Ако је старешина неправедан, војник ће се осетити увређен у личном достојанству, и затим ће доћи мржња, од које ни освета није далеко. Од мржње према старешини, војник прелази да мрзи и саму организацију војске. У маси постоји заједничка солидарност, те инстинктивно сви мрзе због неког појединца. — Пристрасност је друга форма Heправичности. Деморализација војске долази отуда што се неки штите, неправедно награђују и одликују. Награде, одликовања треба да буду уређени правилима. Фаворитизам треба из војске прогнати. Злоупотреба ауторитета је такође врста неправичности.

Старешине морају имати поштовање личности својих војника. Њихово лично достојанство је неповредиво. Они имају и самољубља, које се мора штедети. Ако старешина нема љубави према,својим војницима, брзо ће доћи до индиферентности у међусобним односима. Потчињени се не сме вређати; погрдне речи морају бити избачене из речника једног старешине. Онај који командује треба да остане тих, без нервозности, карактеран, одлучан и апсолутни господар себе, у свако доба и у свима приликама. — Јачина карактера је једна од битних особина старешине; уз њу долази благонаклоност. Вештина је у томе, како с правом вели писац, знати их спојити. — Један од најмоћнијих фактора да се одржи морал борца и у њему развију својства која треба да има војник у рату, то је пример старешине. Леп пример старешине у додиру с непријатељем даће трупи моралну снагу, равну моћи материалне акције.

Узајамно поверење и кохезиона снага. Поверење доприноси да се образује агрегат који хомогенише вредност заједнице. Онда ће кохезија моћи остварити постављене циљеве. У рату је нарочито потребно развити међу свима дух отво-