Srpski književni glasnik

ИАТА

Политички Преглед. 63.

показали побољшање у држању Софијскога кабинета. Место тога он целу ствар износи пред Друштво Народа, под изговором да ове три државе угрожавају мир претећи ратом Бугарској. Он признаје да чете тамо прелазе, али тврди да нема довољно оружане снаге да то спречи, јер по Нејиском Уговору о миру број војника и жандарма у Бугарској толико је смањен да је недовољан и за чување јавне безбедности, а камо ли за чување тако незгодних и дугачких граница као што су нове границе. Сврха је провидна, метода као и у Немаца, Маџара и Турака: а) покушати ревизију уговора о миру, у циљу олакшања обавеза и 6) показати да су Маћедонија, Тракија и Добруџа бугарске. Пред Друштвом Народа, — где је нарочито добар био румунски посланик у Лондону, делегат Титулеско, — Бугарска је упућена да са својим суседима сама · расправи овај спор. Наша влада је, после овога, дала изјаву у Народној Скупштини да неће седети више скрштених руку ако се продужи и даље организовање чета и њихово пребацивање из Бугарске у нашу земљу. Влада је упутила и једну ноту Софијској влади, тражећи да растури добротворна друштва и отпусти све чиновнике који узимају учешћа у организовању и пребацивању чета у нашу територију.

Маневар софијске владе, — чије добре изјаве, често са здравим погледима на будућност, никако не одговарају стварноме раду њеноме према нашој држави, — овога пута.

није успео. Принцип неревидирања уговора о миру још господари политиком европском после рата. Већи. део Сила које су добиле рат не допуштају још да се мењају ти уговори из својих властитих интереса. Сутра, кад се ти интереси уреде, — а о томе се воде активни преговори између Лондона и Париза и Вашингтона, — ревизије уговора ће бити могућне. Они који нерадо гледају да се на Балкану ствара једна јака држава, потражиће из Устава Друштва Народа оне одредбе које се тичу националних мањина, и захтеваће, и без инициативе малих и средњеевропских и балканских држава, њихову примену. И, ако дотле не буду уређени ови послови са Бугарском, онда се може десити да Друштво Народа узме ствар у своје руке. Софијска влада, која је данас била можда само испод руке охрабривана у својем раду пред Друштвом Народа у Лондону, сутра ће бити отворено подржавана. Сутрашње одлуке Друштва Народа неће тада бити као ове данашње. Због тога још данас морају се предузети мере да до тога не дође. Међу мерама које се према досадањем саме собом намећу, најважније су дипломатска акција с поља и преустројство данашње управе у Јужној Србији. Дипломатска акција би се састојала у неодложеноме тражењу извршења обавеза које су обележене у Нејискоме Уговору о миру. Одредбе чл. 118, 119 и 120 тога Уговора дају права нашој држави да све чланове горе поменутих добротворних друштава, које воде чете по Овчем Пољу, а