Srpski književni glasnik

Политички Преглед. . 65

зити из Београда: на одмор или у своје изборне округе. И у другој половини августа било је дана кад Владу у престоници није представљало више од два или три министра. И то Владу која, због бављења Краљевог ван земље, поред своје властите, врши и краљевску власт. Због одсуства већине министара, седнице министарског савета неће се држати до 5 септембра.

У тим околностима лежи објашњење што је почетак парламентарног рада неизвестан. Још није утврђено ни када ће бити сазван Законодавни Одбор, који пре седница пленума Народне Скупштине има да реши закон о чиновницима. Влада не очекује долазак Скупштине са спокојством. Са састанком Парламента, покренуће се општа ревизија радикално-демократског споразума на коме се оснива Влада Г. Пашића, а то је посао који, ако не донесе кризу Владе, донеће сигурно могућност кризе. Прве тешкоће појавиће се већ приликом претреса предлога закона о накнади ратом причињене штете, о коме није још постигнута сагласност између Владе и односног скупштинског одбора, нити између радикалног и демократског клуба.

Али док је политички Београд у затишју, у земљи се опажа живост. Народни посланици обилазе своје изборне округе и „полажу рачуна“ бирачима. Изгледи да до нових избора може доћи и пре истека рока ове Скупштине, изазивају нове покрете: за јачање садашњих странака или за стварање нових политичких комбинација.

У Словеначкој, Др. Госар покушава да окупи око себе клерикалске левичаре у једну „хришћанско-социалну“ странку. — У Босни, води се борба до истрага између двеју муслиманских група: Маглајићеве и Др. Спахине. Докле Маглајић указује својим присталицама на реалне благодети власти, дотле Др. Спахо ставља у изглед својим људима испуњење интегралног муслиманског програма непомирљивом борбом у опозицији. — У земљорадничкој странци, посланички клуб упутио је „свима земљорадницима без разлике вера и племена“ проглас у коме објашњава своје држање у прошлој години скупштинског рада, оштро осуђује Владу и радикално-демократску коалицију и позива земљораднике да се организују у сеоска већа. — Демократи су обратили пажњу нарочито Југу. Председник посланичког клуба Г. Давидовић одржао је у Јужној Србији читав низ партијских конференција. — У Хрватској и Далмацији, и у Босни, јавља се покрет интелектуалаца ван странака и демократских дисидената, који, настављајући рад започет на јунским конференцијама на Илиџи и спремајући конгрес јавних радника у Загребу, траже путеве за изравнање српско-хрватског спора. Представници тога покрета, коме су пришли и некадашњи старчевићанци, рачунају да ће им поћи за руком да придобију и умереније личности из Хрватског Блока које не могу да поднесу политичку неплодност у коју је Радић довео хр-