Srpski pčelar

пута излијеће онда, кад није добила трута или се није добро оплодила од трута, А може се и при првом излету срећно оплодити и онда одмах други дан почне носити јаја. Кад почне једанпут носити јаја, онда више не излијеће на спаривање. Њеки хоће и тврде, да матица и кад почне носити јаја, да и послије тога излијеће на спаривање, али држим, да тијех мишљења долази од нетачнога посматрања. Матица кад се оплоди једанпут, онда више не излијеће из кошнице осим кад при ројењу мора изаћи са првенцем. Али јасно је, да матица не излијеће више на спаривање, кад једанпут почне носити јаја, јер може добити ако се добро оолоди од трута до двадесет и пет милијона спермазојида у своју сјемењачу. Ту снерму не може матица потрошити, да живи и десет година. Нема дакле смисла да матица излијеће на спаривање и послије, кад је већ почела носити јаја. Кад би матице излијетале и послије ношења јаја овда не би било ни трутовњача, које су потрошиле сјеме из сјемењаче, јер би се могле начово оплодити. Али ми знамо, да трутовњача има, а то је знак, да се матице не оплођавају више, кад всћ једанпут почну носити јаја. Уредник.

Књижевни оглас.

Да задоводим захтјевима повећем броју наших напредних пчелара, одлучио сам почетком идуће године, издати у властитој наклади књигу:

= Напредно пчеларство. = Књига ће садржавати 250—300 штампаних страница обичног Формата, украшених разним сликама. Цијена је књизи у претплати 3 круне. Тко скупи 10 претплатника, добива један комад на дар. Милан МартиновиЋ, школски управитељ.

16

За све што се тиче администрације од I. јануара 1903. требасе обраћати на „Српску пчеларску задругу у Руми“. Рунописе, књиге и листове узамену и друго што се тиче уредништва, треба шиљати на: Уредништво „СРПСНОГА ПЧЕЛАРА“ у Карловце. Власник и издавалац Српска Пчеларска задруга у Руми. Штампа Српске Манастирске Штампарије 1910, 587.