Srpski pčelar

пчелињаку, јер п тамо између кошнпца п дрвећа исплете хмреже и хвата пчеле. Зато паука треба таманити и паучпну чистити у пчелињаку. Паук је врло прождрљпв. Један енглески природњак велп, кад бп човек узимао сразмерно храпе колико паук то би за 24 сахата морао појести некпх 6000 килограма хране! Е, веле једне новине пчеларске, колико онда може један крсташ-паук да поједе пчела преко једног лета?

Питања и одговори.

Иит. 35. Прошле године на скупштпнп „Српске Пчеларске Задруге“ која је била у Кленку, изнео је И. В. ово питање: Седео сам са својима у соби, око јесењег Крстова дана. Кад али на једанпут оџак, кућа (кухарница) и соба све пуно пчела. У кући није бпло ни меда, ни шећера, нити друге какве сласти. Откуда те пчеле? Огд. Будући у кући није било ничега што би намамило пчеле, а не може се узеги ни да је то био нормалан рој, јер о Крстовдану више ројева нема, држимо да је то био рој бегунац т. зв. дивљи рој, којега је глад натерала, да бега из своје кошнпце, па се у невољи сасуо у чича-Ил. подеран оџак. Тако је одговорено на то питање. Ројеви више пута хоће да уђу у мрачан оцак, а будући је прошла пчеларска година била рђава, те је бегунаца било на све стране, држимо да је наш одговор доста тачан. Ако би когод од г. читалаца знао можда згоднији и бољп одговор, нека га нзнесе у „Српском пчелару“. 23. К.

= ОГЛАС. = Ко жели узети вештачнога саЋа и продати мед нека се обрати у Руму на 4-7 Управу „Срп. Пчеларске Задруге“

132

За све што се тиче администрације од I. јануара 1903. требасе обраћати на „Српску пчеларсну задругу у Руми“. Рукописе, књиге и листове у замену и друго што се тиче уредништва, треба шиљати на: Уредништво „СРПСКОГА ПЧЕЛАРА“ у Карловце. Власник и издавалац Српска Пчеларска Задруга у Руми. Штампа Српске Манастирске Штампарије 1911. 371.