Srpski pčelar

3, ЛЕМ.

пчеле су поштеђене да их око чесама, извора, река и бунара не газе људи и стока, што иначе бива код неуредних пчелара. Воду у коританцима треба мењати свака 2—3 дана. Пчелама је потребна и зими вода, ако се у кошници ушећерио мед Будући се зна, који су медови склони шећерењу (кристализовању), пчелар се стара да своје пчеле узими на меду од багрема, липе или белог босиљка, који су добри за зимску храну пчела. Со. Пчеле доносе још и со за своју храну, јер им је она потребна као материјал за градиво. Соли има и у пчелињој крви. Потребу пчела за сољу видимо у оном њиховом слетању на ђубришта и друга нечиста места, где се издвајају разне соли. Марљиви се пчелари труде да своје пчеле задовоље и са сољу. У ту сврху они поред појила са несланом водом стављају и појила (коританца) са сланом водом.

Поменули смо раније да пчеле доносе у своје кошнице и лем пчелињу смолу. Лем је смоласта лепљива материја прљаво сиво-црне боје, угодног мириса, коју излучују неке биљке (тополе, јагњеда, бреза, врба, јова, брест, дивљи кестен, бадем, жалфије, црногорица, бор и други четинари). Пчеле ову материју сабирају највише у топлим данима, кад она омекне да је лакше скидају својим вилицама и стављају у корпице својих стражњих ногу, исто онако као и рђу, и тако преносе у кошницу, где ову одмах употребљују. Лем пчеле троше у пролеће за учвршћивање саћа у оквире, односно у стране кошница са непокретним саћем. Пред јесен лемо,м пчеле затварају омање пукотине и рупице у кошници, а покатшто њиме сужавају велико лето. Пре узимљавања кошнице се подвргавају детаљном прегледу. Том се приликом из неисправних и недовољно обојадисаних кошница пребацују пчеле у исправне и бојадисане кошнице. Испражњене кошнице (од здравих пчела) остављају се отворене на сунчаном месту пред пчелињаком. Том приликом топли сунчеви зраци омекшају лем на унутрашњим странама кошница, а пчеле намамљене његовим мирисом, журно га скидају и преносе у своје кошнице. Лем квари боју воску стога пчелари овај неће никад мешати са воштилом и мрвицама воска, који скупљају за топљење. За време јачег доноса лема у кошнице пчеларске се руке доста упрљају лемом при обављању појединих послова на пчелињаку. Овај се лем с руку лако скида, ако се руке трљају алкохолом, бензолом или етром.

У меду се налази араматично уље и мравиња киселина, који много користе људском организму чисте крв и уништавају шкодљиве бактерије.

54