Srpski pčelar

храњивање из нужде ослободи плаћања државне трошарине. Том се предлогу придружно и члан г. Божа Ђорђевић, трговац из Горњег Милановца, наводећи да и у рудничком округу влада глад код пчела. Изазван овом преставком врсни пријатељ напретка свију грана пољске привреде, г. Милутин Станојевић претседник коморе, овом је приликом говорио о значају напретка пчеларства у нашој земљи, као о једној важној привредној грани која у нашој земљи треба да заузме много завидније место. При том је изнео своје мишљење, шта би требало ура дити да се код нас пчеларство унапреди. На крају свога говора напоменуо је, да ће на наредном IX. конгресу привредника у Београду поднеги писмени реферат и говорити о потреби да се унапреди пчеларство у нашој земљи, „Српски пчелар" ранијих година доносио је кратке белешке о раду конгреса привредника у колико је ранији рад био од интереса за пчеларство. Сада увиђамо да се и тамо појављује интересовање за напредак пчеларства па ће мо са нарочитом пажњом пратити рад IX. конгреса привредника наше земље.

О. Радојичић.

Допис из Загреба.

У „Српском пчелару" већ је објављено, да је основана Жељезничка пчеларска задруга у Загребу. Ни једно друштво или задруга не може успети, ако нема појединаца који раде управо који су вође и умеју око себе окупити здраву околину. Тако је и г. Роман Р. Хорват виши жељезнички чиновник у Загребу неуморним и истрајним радом окупио у једну пчеларску задругу већи број пчелара жељезничара и основао је жаљезничку пчеларску задругу у Загребу. Појавили су се гласови да организација жељезничара слаби већ постојећа пчеларска друштва; али то није у ствари. Напротив држимо, да је боље за ширење пчеларства што су жељезничари створили своју пчеларску задругу, јер ће у њу ступити жељезничари пчелари, који до сада нису били чланови постојећих пчеларских друштава. А данас је главно то, да сви пчелари треба да се организују, да буду чланови пчеларског друштва, јер сва пчеларска друштва морају бити у Савезу Југословенских пчеларских друштава. А Жељезничка пчеларска задруга кад се конституисала, поздравила је. Савез Југословенских пчеларских друштава.

У меду се налази ароматично уље и мравиња киселина, који много користе људском организму чисте крв и уништавају шкодљиве бактерије.

156