Srpski pčelar

антиалкохолистичка пропаганда. Мед сам себе пропагира и као храна, и као посластица, и као лек. Он нема ни једно једино обележје луксуза на себи. Његова се потрошња мора увећати. Него да вам кажем, како смо се провукли кроз зиму. Укратко: без квара. Ту и тамо по који безматак, али ја га волим расути, него петљати с тиме, па опет ништа. И шта још упада у очи: врло мало мртвих пчела. Је л’ то добар мед или младе пчеле? Биће обоје. А знате шта још ? Прописна два три зимска излета. Дакле све нормално. А шта ће нам дати лето ? Идемо да видимо.

РАЗНО

Пчеле у најам. Прошле су године одгајивачи воћа у држави Њујорк (Сједињене америчке државе) који се не баве одгајивањем пчела учинили оглед, да узимају кошнице с пчелама од пчелара у најам, у циљу оплођавања цветова воћака. У томе циљу пчеле су изашиљане на место определења, и када су после 10 дана извршиле свој'задатак, враћене су опет натраг њиховим сопственицима. Сопственици воћњака изјављују, да им је овај начин јефтинији, него да се сами баве пчеларством, а задовољни су и пчелари, јер им пчеле на овај начин такође „зарађују“ поред меда и ГОТОВ НОВац. („Пољопр. Гласиић" 5-1955)

Чоколада са медом. Један килограм самлевеног какао-а помеша се са једним килограмом меда, 50 грама цимета, 5 грама туцаног каранфилића и 2 грама ванилина у праху. Све треба да је претходно самлевено у прах а по том у емалираном суду добро измешано са медом. По том се ова густа течна смеса кува на умереној ватри све дотле док се не почне стврдњавати, што се проверава сипањем ове вреле смесе из мале кашике на хладно стакло. Овако скувана течна смеса лије се у моделе*), или се танко разлије у кухињски блех и по том онако врућа погодним ножем изреже у виду малих правоугаоника да би се охлађена маса могла правилно изломити. *) Препоручнво је, да пчелари у cbojiiM домоНима имају симболистичке пчеларске моделе и за либење фигура од bocha Моделе: (ybeћане матице, умањене кошнице и т. д.) ,

56

Дужност је cbakor пчелара да буде члан пчеларског друштба, и да чланарину уредно плаћа.