Srpski sion

С ТР . 336.

„СРПСКИ СИОН."

Б Р . 21.

31

1-3

С Т Е Ч А Ј. Пошто је учитељско меето на срп. вероисповедној школи у Срн. Неузини само привремено нопуњено, овим се усљед закључка местне цркв. скупштине од 31. марта т. г. стечај расписује. Платаје 400 ®ор. а. вр. у готовом новцу, 4 ланца ораће земље, на коју учитељ сам порез пдаћа, 20 Фор. а. вр. у име школске послуге, 5 Фор. а. вр. у име паушала, слободан стан са баштом у износу од 200 □ хвата ; два хвата тврдих дрва и зимски огрев. Од погреба где буде позван добија за велики 1 Фор., за мали 50 новч. награде. Дужност је учитеља, осим предавања у свакидашњој и повторној школи још и појање у св. цркви и обучавање школске младежи у појању — као и при одборским седницама место перовође бесниатно заступати. Првенство имају они, који су вични цркв. појању. Исто тако и на учитељичино место овим се стечај отвара Годишњаје илата у готовом новцу 300 Фор. а. вр. ; 20 Фор. у име школеке послуге, 5 Фор. у име паушала, два хвата. тврдих дрва, зимски огрев, слободан стан са баштом у износу од 200Ц хвати. Учитељици спадаће у дужност, све предмете прописане школском уредбом нредавати и децу у женским ручним радовима обучавати. Молитељи и молитељке нека своје молбенице са сведоџбама о свршеним наукама, положеном исииту из мађарског језика и добром владању најдаље до 29. Јуна о. г. овој црквеној општини пошаљу. У Сри. Неузини 20. маја 1891. године. Еитомир Макснмчев Коста Попов срп. иар. учитсљ и перовођа. подпредседник.

23

СТЕЧ Д Ј.

з—з

На упражњено место личног иолоНника у Земуну расписује се с/гечај с тим, да ће изабрани капелан уживати половину берива парохије IV. разреда. Који желе место то получити, имају своје ваљано устројене молбенице, ако су из стране енархије путем своје надлежне конзисторије, иначе чутем надлежног им протопрезвитера до 15. јунија о. г. овамо поднети. Из седнице конзисторијалне у Карловци 9. (21.) априла 1»91. држане. Архидијецезална конзисторвја. „Српеки Сион" излазк сваке педељ з н". ведиком табаку. Дена му је: За Аустро Угарсву, Богну и Хердеговину на годину 4 Фор., на по г^дине 2 фор„ п на чертвт године 1 Фор За сшраиг земље на годину р> Из Србије прима претплату књижара В. Валожића у Београду. Поједини бројеви стају 10 новчића.

Бр. 476. ех 1891.

Е. К. 171

Е Д И К Т.

1-3

30

Овим се позива Милка Красуља, супруга Стевана Красуље из глинских пољана, општине Гора, котара Петриња, жунаније затребачке, која је свој завичај и свога законитога супруга оставила и у свијет отишла, да се у року од 3 мјесеца дана или писмено или лично овој конзисторији пријави; пошто ће се иначе у бракоразводној парници, коју је против ње супруг њен Стеван подигао, и без ње, а против ње даље по закону ноступати. Из седнице Епархијске Конзисторије, држане у Пдашком 30. аирила (12. маја) 1891. Едархијска Конзисторија Горво-Карловачка.

25

СТЕЧ АЈ.

3—3

На упражњено место ирошоирезвишерског каиелана Мишровачког овим се стечај отвара. Са тим местом скопчана је годишња плата од 400 Фор. из јерархијског Фонда и уживање ноловине сесије. Који желе место то получити, имају своје ваљано устројене молбенице, ако су из стране епархије путем своје надлежне конзисторије, иначе путем надлежног им протопрезвитера до 15. јунија о. г. овамо поднети Из седнипе конзисторијалне у Еарловцима 9. (21.) анрила 1891. држане. Архидијецезална конзисторија.

а

блатно

22

купатило У зМ Е Л Е Н Ц И

торонталскоЈ жунаниЈи, жељезничка станица; отвара се 1 (13). маја и траје до 3. (15.) септембра. Ово се купатило препоручује св.ша онима, који пате од шкроФула и отечених жљезда, од реуматизма и костобоље, од тако зване неуралгије, од сваковрсних рана, отока у зглавцима, од свраба и других кожних болссти и т. д. За б^ље извешће ваља се обратити на Управни одбор купатила Русанде у Меленци. Претплата и огласи шаљу се накладној шшалтарији А. Пајеви^а у дунавској улиди, а рукоииси уреднику Сави Петрови%у у Нови Сад. За огласе и објаве плаћа се по 6 новч. од једног реда ситних слова, а за жиг сваки пут по 30 новч. Рукописи се не враћају.

ИЗДАЊЕ И ШТАМПА А. ПАЈЕВИЋА У НОВОМЕ САДУ.