Srpski sion

С ТР . 368.

„СРПСКИ СИОН."

Бг. 23,

67-2; 690. ех 1891. ~еГКГ21бГ

33

2—3

СТЕЧ А Ј. На нарохију Вељун . разреда у будачком протопресвитерату, овим се стечај расписује. Интеркалар траје до конца јануара 1892. по нов. календару 5 а рок пријавама до 1. (13.) јулија 1891. Из сједнице Епархијске консисторије, драсане у Плашком 16 (28) маја 1891. Епархијска кснсиохорија Горњо-Карловачка.

31

3—3

С Т Е Ч А Ј, Пошто је учитељско место на срн. вероисповедној школи у Срп. Неузини само нривремено поиуњено овим се усљед закључка местне цркв. скупштине од 31. марта т. г. стечај расписује. Плата је 400 Фор. а вр. у готовом новцу, 4 ланца ораИе земље, на коју учитељ сам порез плаћа, 20 Фор. а. вр. у име школске послуге, 5 Фор. а. вр. у име паушала, слободан стап са баштом у износу од 200 □ хвата; два хвата тврдих дрва и зимски огрев. Од погреба где буде позван добија за велики 1 Фор., за мали 50 новч. награде. Дужност је учитеља, осим предавања у сзакидашњој и повторној школи још и појање у св. цркви и обучавање школске младежи у иојању — као и при одборским седницама место перовође беспиатно заступати. Првенство имају они, који су вични цркв. појању. Исто тако и на учитељичино место овим се стечај отвара Годишња је илата у готовом новцу 300 «ч>р. а. вр., 20 Фор. у име школске послу.'е, 5 Фор у име паушала, два хвата. тврдих дрва, зимски огрев, слободан стан са баштом у изпосу од 200Ц хвати. Учитељици спадаће у дужност, све предмете ирописане школском уредбом предавати и децу у женским рјчним радов^ма лбучавати. Молитељи и молитељке нека своје молбе нице са сведоџбама о свршен, м наукама, ноложеном исниту из мађарскогјезика и добром владању најдаље до 29. Јуна о. г овој црквеној оиштини ношаљу. У Сра. Неузини 20. маја 1891. године. Витомир Макоимчев Коста Попов срп. нар. учитељ и перопођа. нодпредседнпк. „Српеки Сион" иалаз! сваке недељ<•. н , великом табаку. Цена му је: За Аустро-Угарску, Богну н Херцеговину на годину 4 Фор., на по годинр 9 љпр,. м на чертвт године 1 Фор За сшрано земље ла гпдину ћ лор. Из Србије прима претплату књилсара В. Валожића у Београду. Поједини бројеви стају 10 новчића.

36

С Т Е Ч А Ј.

1—3

На уиражњечо место арошоаресвишерашскога каиелана у Земуну еа годишњом платом од 400 Фор. поред уживања еквивалента од 100 Фор. за мањкајућу ноловину сесије, овим се стечај отвара. Који желе место то постићи, имају своје ваљано устројене молбенице, ако су из стране епархије путем своје надлежне консисторије, иначе путем надлежног им протопресвитера до 15. јулија о. г. овамо поднети. Из седнице консисторијалне у Карловцима 28. маја 1891. држане. Архидијецезална консисторија.

Бр. 476. ех 1891. Е. К. 171

Е Д И К Т.

з—з

30

Овим се позива Милка Красуља, суируга Стевана Красуље из глинских иољана. оппггине Гора, котара Нетриња, жунаније загребачке, која је свој завичај и свога законитога супруга оставила и у свијет отишла, да се у року од 3 мјесеца дана или писмено или лично овој конзисто рији пријави ; иошто ће се иначе у бракоразводној парници, коју је против ње супруг њен Стеван подигао, и без ње, а против ње даље но закону поступати. Из седниис Енархијске Конзисторије, држане у Плашком 30. априла (12. маја) 1891. Еаархијска Консисторија Горво-Карловачка.

ч ч

а

©

блатио купатило 22 у 5—6 МЕЛЕНЦИ торонталској жупанији, жел>езничка станица; отвара се 1 (13). маја и траје до 3. (15.) септембра. Ово се купатило преноручује свлма онима, којн пате од шкроФула и огечених жљезда, од реуматизма и костобоље, од тако зване неуралгије, од сваковрсних рана, отока у зглавцима, од свраба и других кожних болести и т. д. За б^ље извешће ваља се обратити на Управни одбор купатила Русанде у Меленци. Претплата и оглаеи Н1аљу се накладној шшамиарији А. ПајевиЛа у дунавекој улици, а рукоаиси уреднику Сави ЛешровиД/у у Нови Сад. За огласе и објаве плаћа се но 6 новч. од једног реда ситних слова, а за жиг еваки пут по 30 новч. Рукописи се не враћају.

ИЗДАЊЕ И ШТАМ11А А. ИАЈЕВИЋА У НОВОМЕ САДУ