Srpski sion

С тр. 416.

,СРПСКИ СИОН."

Б р . 26.

53

СТЕЧАЈ. Пошто је учитељско место на срп. веромсиоведној школи у Торњи (чанадска вармеђа) нривремено понуњено, овим се отвара стечај усљед закључка местне дрквеие скупштине од 9. јуна тек. год. Плата је 280 Фор. а. вр. у готовом новцу, 3'/ 2 јутра ораће земље, на коју учитељ сам норезу плаћати има, 5 ®ор. паушала, 5 Фор. у име неровођства, слободан стан од једне собе и куЈне, три хвата тврдих дрва. Од погреба где буде позван добија 50 новч. награде. Дужност је учитеља, осим нредавања у свакидашњој и повторној школи још и појање у св. цркви и обучавање школске младежи у појан,у. — Само они ће бити изабрани, који су вешти мађарском језику. Првенство ће они имати, који буду лично присуствовали на св. Илију, када ће се и избор обавити. Но даје се на знање: да изабрани може тек од 1. септетбра у звање стуиити. Из седнице цркв школ. опгатине држане у Торњи 9. јуна 18 1 Ј1. Бранко Ј. Чави!., Сава Сучулов, срн. нар. учител, и перовођа. председник.

1—3 I 42

47

СТЕЧАЈ.

2-2

Овим се отвара на учитељско место срб. вероисповедне помегаане IV. разредне гаколе у Риђици у Бачкој. Учитељска је плаћа 400 ф . а. в., и то свака три месеца из иолигичне сеоске благајне напред прима, од укопа где га позову 50 кр., од нарастоеа 40 кр.- земље 16 катастралних јутара прве класе, на које и порез плаћа, слободан стан с великом багатом, и сламе за огрев гаколе и стана колико нотроши Учитељу спада у дужност норед гаколске наставе поФторну гаколу држати; у цр кви сам појати, и децу у појању обучавати ; у црквеним опгаинама перовођа бити и црквене рачуне водити ; првенство имају који су Сомборску препарандпју свргаили и вегати у пјенију. Молбенице имају се најдаље до конца јула 1891. год- школском одбору у Риђици — рег Жетез МШШз последња погата Риђица нослати и лично престати. Младен Проданов, Кузман П. ЈанновиА, председник. парох „Српски Сион" излаз! сваке педел.е н;', великом табаку. Цена му је: За Аустро-Угарску, Боену и Херцеговину на годину 4 Фор., на по године 2 љоп.. а на чертвт године 1 Фор. За сшранг земље н;> гпдину 5 љоп Из Србије прима претплату књижара В. Валожића у Београду. Иоједини бројеви стају 10 новчића.

2—3

С Т Е Ч А Ј. Овим се расписује стечај на место умировљеног учитеља на срп. вероисповедној основној гаколи у НаћФали. (Тем. вармеђи.) Рок стечајуЈедо 28. јулијааизбор б. августа о. г. Плата учитељска је у готовом новцу 200 Фор., у име огрева 40 ®ор., 50 кибли гаенице у нарави, 4. ланца сенокоса, '/г лан да багате у нољу и пристојни стан с баштом и на ову земљу има порез платити. Дужност је учитељу десну певницу држати и све школском уредбом пронисане предмете у школи предавати, — и пероводство водити. Молбенице имају се унутити месном школском одбору. Првенство ће имати који се лично нредстави. Из седнице црк. школског одбора држане у у НаћФали 11. јунија 1891. Павел Ристи!, Вељко Аничи!, перовођа. нредсједник шк. одобора.

48

С Т Е Ч А Ј.

2—3

Ради попуњења једног учитељског места на вероисповедној школи у Елемиру отвара се овим стечаЈ. Плата учитељска састоји се из годишњих 300 ф . а. вр. редовне плате, 100 ф . а. вр. као певца у цркви, 4 хвата сламе у име огрева, С ф . а. вр. у име наушала годишњег, и стана, који је осим школског здања, са багатом од 800 □ метера. Ко жели ово место получити, нека се са својом ваљано инструираном молбенпцом до 20. јула (1. августа) т. г., којег %е се дана и избор обавишн, обрати на долеподписани одбор. Елемир, 13. (25.) јуна 1891. Срп. правосл. црн. шн. одбор. Б Р- 1891 ' С Т Е Ч А Ј. На парохију Госпић у Личком протопресвитерату, овим се расписује стечај. Интекалара нема. Рок нријављивању траје до 19. (31.) јулија 1891. Из сједнице Епархијске Консисторије, држане у Плагаком 16. (28.) маја 1891. Епархијока Консисторија Горво-Карловачка Претплата и огдаси шаљу се накладној шшамаарији А. ПајевиИа у дунавској улици, а рукоииси уреднику Сави ПешровиЛу у Нови Сад. За огласе и објаве плаћа се по 6 новч. од једног реда ситних слова, а за жиг сваки пут по 30 новч. Рукописи се не враћају.

издање и штампа а, пајевића у новоме саду.