Srpski sion

С ТР . 508.

„СРПСКИ СИОН."

Б р . 31.

Бр. 53. м. Шк о. ех 1891. год.

СТЕЧДЈ.

77

3—3

Овим се отвара стечај на место учитељице при новоустановљеној срнској вероисповедној школи у Сраском Крстуру. Годигања плата учитељице састоји се из 350 Фор. за редовну дневну и иовторну гаколу, и Ј / 4 Јутра оранице за багату, на коју ће учитељица јавне терете плаћати. У име станарине добиваће годигање 50 ®ор. а за зимски огрев 15 ф . све дотле, док опгатина гаколу не назида, а чим гакола назидана буде, те учитељица у истој стан добије. престаће станарину добивати, а место 15 Фор. у име зимског огрева, добиће сламе за зимски огрев колко јој потребно буде. Учитељици спада у дужносг све законом прописане предмете у четвороразредној и повторној женској гаколи предавати. Рок стечаја истиче 10. августа о. г.; е тога се позивају компетентке да законом ин струиране молбенице до реченог дана потписаном председнигатву припогаљу. Из седнице м. гаколс. одбора држане у Сриском Крстуру 11. ,јула 1891. год Сима Моцић, Л Св. Дражић, перовођн. парох и председник м. школ. одбора.

72

3 — 3

ОТЕЧ АЈ. Овим се усљед закључка местне цркв. скупштине од 7. јула т. г. у Срн. Неузини за учитељицу на женској гаколи сгечај расписује. Годигања плата у готовом новцу 300 Фор. а вр., _20___Фор. у нме школске послуге, 5 ®ор. у име паушала, два хвата тврдих дрва, зимски огрев, слободан стан са багатом у износу од 200Ц хвати, Изабрана учитељица, дужна је осим законом одређених гаколских нредмета учити женску децу ручном раду и нравославном црквеном појању. Оне учитељице, које су раде ово место заузети, нека своје молбенице са сведоџбом о свргаеним наукама, положеном испиту из мађарског језика и добром владан.у најдаље до 6. (18.) августа. т. г. ово.ј црквеној општини погааљу. Истог дана ће се и избор обавити. Из ванредне скупгатинеке седнице, у Сри. Неузини 7. (!9.) јула 1891. год. држане. Битомир Максвмчев, Коста Попов, срп. нар учитељ и перовођа. подпредседник. „Српеки Сион" излаз! овакв нелел>е н ~. великом табаку. Дена му је: За Аустро-Угарек,у, Боовт а Херцеговину на годину 4 Фор., на по гпдин« 9. «лп.. а на чертвт године 1 Фор. За сшране земље на годину 5 ®пт>- Из Србије прима претплату књижара В. Валожића у Београду. Поједини бројеви стају 10 новчића.

Ш. С. 143. ех 1891.

СТЕЧАЈ.

з—з

Овим се раеписује стечај на два празна места стинендијске закладе пок. Атанасије Бале,. с којим је нојединце скопчана годигања стипендија од 63 Фор, а. вр. Стинендије из ове закладе, које су у три разреда, ио 63 Фор., 84 ®ор и 105 ®ор. подељене, могу се поред постепеног промицања из нижег разреда у вигаи, подарити само таким, у оисегу српске митрополије карловачке спадајућим православним ученицима гимназије, богословије, свеучилигата или академије, који не уживају нити друге какве, нити пак стинендије што су од истог основагеља код протеетанских наставних завода у Дебрецину, Шарогапатаку и Пожуну установљене. Сродници основатељеви имају првенство пред другим молитељима. Молитељи имају своје са крштеним нисмом, школском сведочбом, и сведочбом сиромагатва обложене молбенице до 15. (27,) августа т. г. српском нар. црквено-гаколском савету у Карловцима поднети. У Карловцима 23. јула 1891. Председништво срп. прав нар. цркв.-школског Савета.

78

СТЕЧАЈ.

з—з

(=)

Ради попуњења једног учитељског места на вероисповедној гаколи у Канаку отвара се овим етечај. Плата учитељска је у готовом новцу 300 Фор. а. вр., 25 кибли жита, 15 кибли кукуруза, 2 хвата гврдих дрва у име огрева, слободан стан са баштом, једна башта изван села од 800□ хвати, 4 ланца ораће земље, на коју са.ч учитељ норез нлаћа. Учитељу у дужност сиада. еве законом проиисане предмете у школи предавати, школску децу у нојању обучавати и при сваком богослужењу у цркви појати. Молитељи нека своје молбе са оригиналним еведоџбама о учитељској способности, овомесном црквеном гак. одбору најдаље до 15. августа поднесу, када ће се избор обавити. Првенство имају они који сутгз мађарског језика испит положили и који се лично представе. Канак, 14. јула 1891. Дамјан ВојновиЗћ., Владимир Жупунеки, перовођа. председник. Претплата и оглаеи шаљу се накладној шшамшарији А. ИајевиЛа у дунавској улици, а рукоииси уреднику Саеи Пешрови&у у IIови Сад. За огласе и објаве нлаћа се по 6 новч. од једног реда ситних слова, а за жиг сваки пут по 30 новч. Рукописи се не враћају.

ИЗДАЊЕ И ШТАМПА А. ПА.ЈЕВ0ЋА У НОВОМЕ САДУ