Srpski sion

(Ј тр . 704.

„СРПСКИ СИОН."

Б р 43

ОГЛАСИ.

140

СТЕЧДЈ

1 — 3

Усљед оставке овомесног сри. учигеља, о вим се отвара стечај на четвороразредној срн. вероиси. школи са платом од 400 Фор. и 1 ланац [а 1600Ц] и 1470Ц, на коју земљу учитељ порезу плаћа. У име перовођства има 10 ®ор. Слободан стан од 2 собе, кујну и шталу, и зимњи огрев за школу и учитеља колико треба. Изабрани учитељ дужан је у свима проиисаним предметима децу обучавати, ноФторну школу бесплатно држати, у цркви десну певницу држати и децу у црквеном појању обучавати. Од укопа, где позван буде, добија 50 нов. Првенство имају они, који докажу сведоцбом, да су испит из мађарског језика положили. Пошто је овде основана књижница, изабрани учитељ дужан Је бити бесплатно и књижничар. Рок стечају је до 18. (30.) Новембра .891 год. Молиоци своје молбенице нека шаљу на шк. Одбор. У Нов. Св. Лвану 8. (20) Окт. 1891 год. (р. р, бгбге^ћ.) А. ЧиплеБ , Стеван Веселинови!, перовођа. председник.

К броју 14. — ех 1891.

СТЕЧАЈ.

139

2—3 У срнској нрав. цркв. општиви у Молу (Ба чка жупанија) упражњено је место црквеног певца са годишњом платом од 300 ®ор. авр , коју ће изабрати у месечним оброцима из благајне политичке општине примати. Даље од сваког мањег снровода где иозван буде, од дотичног имаће 20 нов., а ако самртника у цркву носе, имаће 40 нов. и од сваког парастоса по 40 нов У дужност цркв. певца спада: како нри недељним и празничним, тако исто свакидашњем богослужењу појање и читање, по потреби ма на којој страни певнице обављати, на јектенија одговарати; самртника, где позван буде, уз свештеника опевати и на децу пазити. Осим тога по потреби имаће помагати дотичном учи„Српски Сион" излази сеаке недеље н . великом табаку. Цена му је: За Аустро-Угареку, Боену и Херцеговину на годину 4 Фор., на по годиле, 2 фор .. а на четврт године 1 Фор За сшране земље на годину 5 љор. Из Србије црима претплату књижара В. Валожића у Београду. Поједини бројеви стају 10 новчића.

тељу у обучавању ученика у појању, облачењу и читању апостола, а на то у цркви но потреби и пазити. Овај избор није сталан ; цркв. одбор задржава себи право у свако доба да може цркв. певца из службе отпустити, али свакако ће његово службовање зависити од тачног вршења дужности и моралног владања Рок пријаве трајаће месец дана од нрвог уврштења овог стечаја Онај који жели ово место добити, дужан је поред писмене молбенице и сведоџбе његовог владања лично се пријавити и у цркви појати, јер без тога његова молба неће се уважити. Из седнице цркв. школ. управног одбора, државне 6. окт. 1891. у Молу. Арк. Вукови!, Иван Тешиб, учитељ и перовођа. председник управног одбора.

А. ПајевиЂа КЊИЖАРНИЦА и трговина са сликама, музикалијама, то у Новоме Саду у дунавској улици бр. 36. препортчује евоје добро сортирано стовариште свију горепоменутих врста робе по најумеренијим ценама. Продаја свију тих роба на велико и на мало. Стовариште разноврсних књига домаће и иностране књижевности, као класичних дела, у дивот-издању, са сликама и т. д. на разним језицима. Сваки налог и наручбину извртпава брзо, тачно и савесно, а све најумеренијом ценом. Прима наручбине на све музикалије, новине, часописе и повремене списе ма на ком језику, које сваком у куку доставља, односно разашиље поштом уредно. Претплата и огдаси шаљу се издавачкој књнжарницп и шшамаарији А. Пајевића у дунавској улици, а рукоииси уреднику Сави ПешровиНу у Нови Сад. За огласе и објаве плаћа се по 6 новч. од једног реда ситних слова, а ва жиг сваки пут по 30 новч. ) Рукописи се не враћају.

ИЗДАВАЧКА КЊИЖАРНИЦА И ШТАМПАРИЈА А. НАЈЕВИЋА У НОВОМЕ САДУ.