Srpski sion

Стр. 34. „СГПСКИ сиок." Кр. В.

ШРШШГ за уредбу о дотацнји архиеиископа карловачког, мнтронолнта н натријарха срнског и православних српскнх епископа, парохијалног и манастирског свештенства у православној српској митрополнји карловачкој. (Свршетак.)

§. 23. Колпчпну годишње плате евештеничке у архидијецези карловачкој и епархијама будимској, вршачкој, пакрачкој н темишварској, разрезује црквена општина односно њена црквена скупштина у присутности нолитичне власти као законог сведока по порезном кључу, или како по околностима за правичније нађе с обзнром на имање п са штедњом сиромашније класе месног житељства. §. 24. Црквена општина је дужна најдаље до 1. новембра парох. прирез за идућу годину разрезати. На ту цел. пма ттарох. свештенство општини најдаље до 1. септембра поднети по1шс брачних парова п свнх парох. прирезу подложних иојединаца поименце. Приговори против нарохијалног приреза. могу се за 8 дана, од дапа обнародовања нли уручсња црквеном одбору поднетп, који о нстнма решава. IГротпп одлуке црквеног одбора, отворен је странкама пут призива у року од 8 данн на епарх. административни одбор. Поднешени нризнв не обуставља извршење одлуке цркв. одбора. §. 25. Ако бн црквена општина својом кривицом пропустила разрез за идућу годину у смислу §. 14. учинити, то ће на иријаву дотичног пароха, а на трошак небрежљиве онштинс разрез тај учинити епарх. администр. одбор; а п дотле има служити за основ прикупљања парох. приреза последњн разрез. §. 26. Парохијални прирез побирају местне политичне власти на онај исти начин и нод иетим уветима, као што нрикупљају државни и општински иорез и ирирез, а предају га цркв. одборима концем сваког меееца. Но могу и црквене општине саме у свом автономном делокругу парох. прирез побирати. §. 27. Раснорезани парох. прирез уилаћује се у 4 једнака оброка, и то првог дана сваке годншње четврти т. ј. првог јануара, првог анрила, нрвог јула и првог октобра, те се доспелн износ за сваки оброк има до половнне дотичне четврти потпуно измирити. Заостатак доспелог п до одрсђсног рока неунлаћеног парох. прнреза, властан је цркв. одбор, заједно са овршним трошковима, ирисилним путем или преко својих

властитих органа или посредством местне политичне властн утсратп. §. 28. Парохијално свештенетво ирима плату своју и односно накнаду за сесију н стан, од цркв. општине меСечно у напред. §. 29. У горњо-карловачкој дијецезп служи као извор за нодмирење плате свештеничке: а.) прирез од 20 нов. по ралу земље. (Ових 20 нов. сматрају се као кључ за прирез, а полит. власти имају целокупну тако установљену нотребу, обзиром на културу земљингга и по кат. разредима распорезати.) б.) 5°/ 0 од тецнварине код трговаца и обртннка; г / а % од платс чиновника у служби и од мпровнне умировљених чаеника н чнновника. в.) субвенција из неприкосновеног Фонда од највише 7000 Фор. годишње, која се само но исказаној потреби издаје. Сав овај прнрез побнрају у горњо-карловачкој дијецезн исте нолит. власти, које и државни норез побирају, п од њих ће свеиггенетво месечно у напред своју плату заједно са еесијоналном одштетом приматп. §. 30. Од илаћања иарохијског приреза опроштени су свештеници и њихове удовпце, учптељи основних народних школа, активни часници заједничке н домобраиске војске, који су нежсње1И1 и ништа не поседују, као и крајња сиротиња. §. 31. Побожне Фундације, ремуиерације од школа, болница, ансана и других извора, са којима је п ванредна дужност скопчана, као и тасови од мироносања, целивања, при венчању и т. д. не урачунавају се свештенству у редовну нлату. §. 32. Парохијалне сесије, којс би по редукцији свештенства залншне постале, прииадају ј е р а р xi у ско м ф о н ду. §. 33. Докле се пензиони фонд за свештеннчке удовице и њпхове епроте не оснује, донде ]ае удовнце као п њихова малољетна неснабдевена деца, нматп носле смртп њпхове за годину дана уживати половину свих прихода, изузимајућн стана н пристојаба за званпчне исправе, што ће уживатп дотични адмннистратор парохије .