Srpski sion

Отх>. 284.

„СРЛСКИ СИОН."

■Б Р . 17.

Е. Кр. 205. 1892.

0 Г Л А С И. СТЕЧАЈ

43, 1 — 3

На упражњено ђаконеко место у 15 е л. К ик и ii д и. Конкуренти имају своје инштрујисане молбенице од првог уврштења овог стечаја у новинама рачунајући, за 4 недеље дана потписаној консисторији поднети. Консисторија епархије темишварске. С Т Е Ч А Ј. 4| ' На једпо учитељско место за више разреде на српеким вероиеповедним школама у С е н т омашу овим се расписује стечај. Са овим местом скопчана је плата од 500 Фор. а. вр. у готовом; лан. земље а 2.200 Ц °; стан у натури; за 3 хвата дрва 54 ч>ор.; за 3 хвата сламе 30 ®ор.; за школску поелугу 30 Фор.; за писаће иотребе 15 Фор. и за школеки огрев 40 Фор. Новоизабраном учитељу спадаће у дужност све законом прописане дужности како у школи, тако и у цркви обављати. Рок стечају до 31. маја о. г. Из седнице школског одбора, држане у С е нтомашу 15. априла 1891. Школски одбор.

37,

2-3

О Б Ј А В А. ' Свима потребујућим зајма овим се до знања ставља, да под управом нотписаног натроната има око 40.000 Фор. расположивог новца за издавање на хипотекаран зајам уз 6° 0 камату. У К а р л о в ци, 15. (27.) марта 1892. Патронат срп.-прав. велике гимназије карловачке. — СТЕЧАЈ

40, 2 — 3 Ради попуњења упразњеног парохијског места у С т ар о ј М олдави, са платом четвртог разреда. Молитељи имају своје ваљано инструјиеане прозбе путем својих влаети најдуже до 15. (27.) маја о. г. овој Консисторији послати. Из седнице епарх. Консисторије у Вршцу 23. марта (4. анрпла) 1892. држане.

СТЕЧАЈ. »|8 У извршењу закључка одбора овога од 26. Фебр. 1892. бр. 33/22. расиисује се стечај за попуњење два учитељска мсста на селмштима српске православне оиштине у Молу. Плата је 300 Фор. годишње, 20 фоо . у име учитељскога и школскога огрева и слободаг стан. На места ова могу се тражити осиособљени учитељи п учитељице а молбенице подносе се у року од 6 недеља дана нотписаноме одбору. У Новом Саду ; 19. априла 1892. Епархијеки школски одбор бачки. __Бр. е. Е7ТШГТ 39 - 2 -з К. 184. ех 189^. ЈјДШИ. У бракоразводној нарници Милоша Кнежевића становника сентомашког, иротив супруге своје Паве Кнежевић рођ. Живановић ; којој јс место пребивања непознато, овим се позива иста Пава Кнежевић рођ. Живановић, да у року од 90 дана, рачунајући од ирвог саопштаја овога едикта, или потписаној консисториЈИ лично нредстане или ме, сто свога пребивања консисторији обзнани — пошто ће се- у нротивном случају бракоразводна парница сунруга јој Милоша и без њезиног учешћа по закону довршити. Из консисторијске седнице епархије бачке, држане у Новоме Саду 17. (29.) марта 1892. Консисторија Еиархије Вачке.

42,

1 — 0

БЛАТНО КУПАТИЛ 0 У МЕЛЕНЦИ (у торонталекој жупанији, жељезничка станида) отвара се 1. (13.) маја и траје до 3. (15.) еептембра. Ово купатило препоручује се свима онима којн иате: од шкрофула и отечених жљезда, од реуматизма и костобоље, од тако зване неуралгије, од сваковрсних рана, отока у зглавцима, од свраба и других кожних болести и т. д. Част је управном одбору штов. посетиоце купатила и о томе известити, да се за доброг гостионичара побринуо. За даље извешће ваља се обратити на У Меленци, анрила 1892. Управни одбор купатила.

„Српски Сион" излази сваке недеље на великом табаку. Цена му је: За Аустро-Угарску, Босну и Херцеговину на годину 4 ®ор., на ио године 2 Фор., а на четврт године 1 Фор. За стране земље на годину 5 Фор. Из Србије нрима претнлату књижара В. Валожића у Београду. Поједини бројеви стају 10 новчића.

Претплата п огласи шаљу се издавачкој српској књижари и штамнарили Браће М Иоповића на главној нијаци, а рукониси уредништву „ Срн. Сиона " у Нови Сад. За огласе и објаве нлаћа се но 6 новч. од једног реда ситних слова, а за жиг сваки пут по 30 новч. Рукониси се не враћају. <51

Издање ерпске књижаре и штампарије Браће М. Поповића у Новоме Саду.