Srpski sion

С тр. 660.

„СРПСКИ СИОН."

В р . 87.

који је свој завичај и своју закоеиту жеиу оставио и у свијет отишао, позивље се овијем, да се у року од три мјесеца од дана првога уврштења овогаЕдиктау иовине, или писмено, или главом, овој Консисторији нријави; ииаче ће се и без њега у бракоразводној парници, коју је, против њега, жена му Олга подигла, по закону даље поступати. Из сједнице Еиарх. Консисторије, држане у Плашком, 23. јула 1892. Епархијска Консисторија.

К. 386

СТЕЧАЈ.

159, 3—3

Расписује се по ново стечај на упражњену парохију IV. разреда у Д е р о њ а. Компетенти имају своје биљеговане и добро снабдевене молбенице путем својих претпостављених власти најдаље до 30. септембра 1892 год. потписаној консисторији поднетк. Из консист. седнице епархије бачке, држане у Новом Саду 22. јула (3. авг.) 1892. Консисторија епархије бачке.

iii. с. 226. 12Г

ех 1892. СТЕЧАЈ

168, 2—3

На упражњено место проФесора математике и природних наука у српској учитељској школи у Сомбору овим се отвара стечај. На ово место могу компетовати само Срби нравославне вере, који су горе поменуте науке на свеучилишту, техничкој школи или на вишем педагогијуму с добрим успехом свршили, а при том су беспрекорног владања. Изабрани проФесор имаће предавати математику (аритметику, геометрију и алгебру) и природне пауке (зоологију, ботанику и минералогију, Физику и хемију) с погледом на домаће пољоделске, занатлијске и трговачке ирилике српскога народа, даље Физичну антропологију с дијететиком и науку о пољоделству са нрактичним свиларством, и то све у укупно 18 седмичних часова. Плата је 1000 ®ор. а. вр. годишње и 10°/ 0 нлате у име станарине, после сваких пет година службе повишица од 100 ®ор., а после 30 го-

дишњег службовања мировина у износу постигнуте плате. Компетенти имају своје ваљано инструиране молбенице српском православном народно-црквеном Школском Савету у Карловцима најдаље до 1. октобра т. г. (по стар. кал.) поднети. Из седнице срп. прав. нар. цркв. Школског Савета, држане у Карловцима 24. августа (5. септембра) 1892.

- Е т . Бр ^°°- СТЕЧАЈ. 162 > 2 ~ 3 к р . — 5оо, На упражњеио парох. место у Т. Кањижи овнм се расписује стечај. Стеченици имају своје добро инструиране молбенице, путем својих предпостављених власти, до 15. октобра о. г. потписаној консисторији поднети. Из конс. седнице, држане у Темишвару 18. (30.) августа 1892. год. Епарх. консисторија темишварска.

СТЕЧАЈ.

164, 3—3

Бр. 707. конс. Поводом иреласка садашњег пароха клокочевичког јереја Николе Поповића у стање мира, исписује се стечај на парохију IV. класе у Клокочевику. Молитељи имају нужнима свједоџбама поткријепљене молбепнце своје поднијети овамо преко надлежне консисторије своје, најкасније до 15. (27.) септембра о. г. Из сједнице епархијске коисисторије у Пакрацу 18. (30.) августа 1892. Епархијска консисторија пакрачка. СТЕЧАЈ. 157 - »-'8 На упражњено место пароха у Лединци са платом IV. разреда, овим се стечај отвара. Који желе место то получити, имају своје ваљано устројене молбеннце, ако су из стране епархије,путем своје надлежне консисторије, иначе путем надлежног им протопресвитера до конца октобра о. г. овамо ноднети. Из седнице консисторијалне у Карловци 11. (23.) августа 1892 држане. Архидијецезална консисторија.

„Српски Сион" излази сваке недеље на великом табаку. Цена му је: За Аустро-Угарску, Босну и Херцеговину на годину 4 Фор., на по године 2 Фор., а иа четврт године 1 Фор. За стране земље на годииу 5 ®ор. Из Србије ирима нретплату књижара В. В аложића у Београду. Поједини бројеви стају 10 новчића.

Претилата и огласи шаљу се издавачкој српскол књижари и штампарији Браће М Иоповића на главној иијаци, а рукоииси уредништву „ С рц. С иона " у Нови С ад. За огласе и објаве плаћа се цо 6 повч. од ј 'едног реда ситних слова, а за жиг сваки пут по 30 новч. Рукописи се не враћају.

Издање српске књижаре и штампарије Браће М. Поповића у Новоме Саду.