Srpski sion

Б р. 6.

„СРПСКИ СМОН."

С тр . 95.

Има томе већ месец дана, од када добисмо ову врсну и драгодену књижицу, којој ће се морати сваки обрадовати, ко се занима оваким стварима, какве се у овој књижици расправљају. Ми хтедосмб опширније нриказати ову ванредно лену и стручно написану књижицу, ал' кад нам се то до сад — због других прешнијих послова — није дало, хитимо, да ју бар овим начином најтоплије преиоручимо г. г. свештеницима, духовннм судијама, адвокатима, јавним и црквеним чиновницима нашим — који ће наћи у овој књижици врло лено расправљено питање о бракоразводним разлозима наше православне цркве и о судском поступку при бракоразводним парницама. 0 овоме предмету, колико је нама. познато (а нознато нам је добро све, што имамо на овоме пољу израђеног), још нико није исцрпљивије, темељније и боље писао, но што пише г. прота Тома Алагић, коме заиста може на част служити овако врсна работа. Ми му од срца честитамо, а дело његово тоило препоручујемо свима нашим пошт читаоцима! Даном нриликом свакако ћемо ошпирније проговорити о овом врсном делу. — 0 св. Јовану Владимиру.Исторично-књижевна цртица. Написао Димитрије Руварац, парох з е м ун с к и. (Прештампано из „Новог Времена" за 1892.) У Земуну 1892 III тампарија Симе Пајића. С т р. 84. Цена је? — Ова је књижица написана ванредним трудом и темељним нознавањем предмета. Ми немамо баш никаква разлога да ласкамо г. писцу ове књиге — али му овај рад и труд ипак морамо с нарочитим нагласком нохвалити. Ову своју књижицу носветио је г. писац „сени својих мнлих родитеља Василија и Јулијане", на дан, када је г. писац навршио 50 година свога живота. Књига има ова три одељка: 1. Кад и како је доспео св. Јован Владимир у Србљак? 2. 0 житијама св. Јована Владимира. 3 Историја о св. Јовану Владимиру. Сва ова питања расправл^ена су критички и зналачки, нсцрнљиво и лепо, да се боље пожелити не може. Расправљајући иитање о св. Јовану Владимиру са разних гледишта, писац је раскрио многу историјску истиН У, те ће се овом његовом књижицом много користити н они наши историчари и писци, који расправљају и друга слична питања из тога доба. Чак је у овој књнжипи утишап и ублажен и онај иолемички тон, који јс г. писцу иначе

тако својствен. Но нешто полемичко ипак има. Алн све је у главном на свом месту. Па с тога, имајући у виду целокуцну вредност овога дела, ми га нашим пошт. чнтаоцима препоручујемо, а г. писцу изричемо на томе дару топло признање, благодарност и похвалу! — Приповетке Дра Стеве Димитријевића. У Новоме Саду, издавачка књижарница и штампарија А. Пајевнћа 1893. Са ликом Ст ве Димитријевића. Стр. XI и 192. Цена 1 Фор. Књигу ову издала је о свом трошку гђа Данка Ј ов а н о в и ћ е в а, бивша супруга пок. З тев е Димитријевића. У почетку књиге написао је предговор г. Ст. В. Поповић, од кога је и потекла мисао за издавање ове књиге. Саму књигу и грађу уредио је г. Сава Петр о ви ћ. Ми ову књигу са њезине лепе и интересне садржине топло препоручујемо. 7 410 КЊИЖЕВНИ ОГЛАС.

0Д Г. АРХИМАНДРИТА ФИРМИЛИЈАНА у три књиге поднтно је готово и претплатнпцима разаслато. Претнлату и да.т,е треба шиљати на подписате. Цепа је целом делу 10 динара или 5 фор. Ко узме 10 књига, једанаесту добија иа поклон. Београд, 1893. В. 1АРК0ВИЋ И ПАМОВИЋ, кројачи цркв. одела 0 Г Л А С II.

ер. 2393 ех 1892. р јг рг тј' г г 9, 3—3 Н. к. 523 г ' Софија ЧучковиИ, жена Јована Чучковића, сад књиговође трговачке куКе Петра Николића у Загребу, а родом из Глине, жупаније загребачке, која је свој завичај и свога законитог човјека оставила и некуда у свијет отишла, позивље се овијем, да се у року од деведесет дана, — од дана нрвога уврштења у новине овога Едикта — или писмено или гдавом, овој Консисторији пријави; иначе ће се и без ње у бракоразводној парници, коју је против ње човјек јој Јован подигао, ио закону даље постуиати. И з с ј е д н ице еиарх. конс и с т о р и ј е, држане у Плашком, 17. децембра 1892.