Srpski sion

„СРИСКИ СМОН."

С тр . ,'537.

23; у битољском вилајету 22; у солунском вилајету 9; и у скадарском вилајету 1 школа. — У ове школе урачуната је и сриска тгравославна богословија у Призрену, која је установљена 187 Ј / 2 шк. године, са 4 разреда и 1 прииравним разредом. За време од 21 године, од како постоји овај богословски завод, учило се у њему свега 916 ученика. Од свршених богослова иризренских ностали су 15 свештеници, а 63 учитељи. У шк. години 189^/а радило је у иризренској богословији 7 насшавника заједно с ректором, а ректор је сада архимандрит Иларион С. ВесиИ. — Писац на крају свога извештаја о српским школама у Турској вели још и ово: „Из овога прегледа наших школа сазнајемо, да наши суилеменици свуда нагињу и старају се да отворају школе на својем језику, и ако им се чине свакојаке сметње. Овде неје место да о тим сметњама говоримо, али можемо поуздано констатовати, да су Турци најмање нротнвни, а сви су други иротиву сриских школа, па чак и они, за које се никад несмо могли надати! Како му драго, али је Факт, да сриски елеменат у Турској не може и даље гледати и трпети равнодушно, да му се натурују стране школе и језици. Он је већ дануо душом, чим је ирочитао прву српску књигу, јер је наишао на свој најприроднији језик." ч ш ? » љ а а ("ј" Гедеон Петровић) игуман манастира Ораховице, у пакрачкој епархији, испустио је своју честиту душу 19. априла о. г. после дужег боловања у 65-ој години живота свога. Покојник је био скроман и побожан калуђер. Од године 1877 управљао је манастиром Ораховицом савесно и поштено Нека је вечан спомен ваљаном игуману Гедеону! (| Филимон Франичевић) игуман и управитељ манастира РежевиИа, у Паштровићима, у боко-которској дијецези, преминуо је 6. априла о. г. носле дужег боловања у 59-ој години живота свога. — По задарском „Срнском Гласу" саошшрвамо, да се покојник родио у КастелЛастрјН у Паштровићима 1834 године. Пзучио је клирЉалну школу у Задру. Закалуђерио га је призренски митрополит Мелентије. Као калуђер провео је више година у г манастирима Градишту, Дуљеву и Праеквици. Епископ которски Гера-

сим Петрановић ироизвео га је нре четир пет година за игумана манастира Гежевића. Погреб му беше величанствен, исиратило гаје мноштво народа, јер је у целој околини био омил>ена личност. С покојником се онростио лепим надгробним говором Дионисије Миковић, пгуман и управитељ манастирм Бање, у Гисну. Покојиик беше одушевљен борац за православље и Српство. Вечна му успомена! 0 Г А А С И. БЛАТНО КУПАТИЛО „РУСАНД А а У МЕЛЕНЦИ, ТОРОНТАЛСКО Ј ЖУПАНИ Ј и, са жељезничком станицом отвара се 1. маја т. г. и траје до 1. септембра. Ово се купатило нарочито препоручује онима, који болују од: скрофула, ревматизма, севотине, неуралгије, отока, разноврсних рана, отока у зглавцима и гдекојих кожних болести. Постарало се како за добру кујну, тако нарочито за изврсно сопствено пиће. Поближе се дознати може од УПРАВЕ КУПАТМА.

ДРАЖБЕНИ ОГДАС. На основу скупштинског закључка од 29. марта о. г. расписује се дражба на мањак ради з и д ањ а иарохијалног д о м а. По зготовљеном прорачуну радња износи: 4533 фор. 50 нокч. Лицитација ће се држати у недел/у после Духова 23. маја (4. јуна) о. г. у 2 сах. по подне у српској школи. Сваки лицитант дужан је од горе истакнуте своте 1О°/ 0 пре дражбе у име сигурности иредседнику иоложити. Ближи услови могу се од нрвог огласа видети код председника, као и на сам дан дражбе. У Инђијп, 8. маја 1893. Никола Јовановић, Никола Контић, перовођа. 48. 2 -'2 председнпк.