Srpski sion

ВР. 21.

„СРПСКМ СИОН.^

Стр. Зо9.

ДРАЖБЕНИ ОГЛАС. Овим се расиисује тшиепДо-дражба за онравку ксимса на цркви и зидање парохијског дома у Самошу (ТогопШ гае^уе). По прорачуну износиће радња на цркви 270 Фор., а нарох. дом 3196 Фор. 76 н. без цигље, црепа, креча и песка. Даље : конање обична бунара и зидање штале од набоја при истом дому, у нроцени 500 ф. заједно с материјалом. Усдови, план и прорачун за рад и неки материјал, могу се се сваки дан код овд. цркв. општине видити и сазнати. Сваки лицитант има пре дражбе 1О°/ 0 нишманлука положити. Лицитација држаће се 10. (22.) јуна 1893. у 9 сати пре подне на лицу места. Ошптина задржава себи право поверења према подузимачу. Иосле колаудирања прима подузимач јамчевину, којом јамчи за солидну радњу. У Самошу 16. (28) маја 1893. Тоша Предић, <л. 1-з Мита Марков, иеровођа. председник.

Е. 488. ~1ГТззТ

Е Д И К Т

Г>0. 1 —3

Олга, супруга Пере ЈовановиИа г ро1). ДимитријевиА из ЈЗртца, којаје мужа свог пре четир године вероломно оставила и у свет отумарила, овим се позива, да се у року од шест месеци рачунајући од данас, овом духовном суду било лично, било писмено иријави и место свог нребивања означи, јер ће се иначе и без ње бракоразводна парница по мужевљевој тужби, по прописима закона спровести. ТТз седнице емарх. копсисторије у Вршцу 26. априла (8. маја) 1893. Консисторија епархије вршачке.

С Т Е Ч А Ј.

53. 1—3

Бр. 514. Е.К. 113. ех 189ГГ На парохију I. разреда у Стјепану, протопресвитерата киринско-гл/>нскога , овим се раслисује стечај. Интеркаларара нема. Рок пријавама до 17. (29.) јунија 1893. Мз с.једнице епарх. консн тиорпје, држане у Плашком, 2.9. априла 1893. Епарх. консисторија горњо-карловачка.

С Т Е Ц И III Т Е.

59.

Српска прав. црквено-школска скупштина арадска, расписује стечај за градско учишељско место на вероисповедној срн заједничкој школи У АраДУГодишња нлата учнтел>а је 500 Фор. или 1000 круна. Даље уживаће учитељ 4 ланца ораће земље, на коју у т читељ порез плаћати има; у име огрева добија шест хвати (24 куб. мет.) тврдих дрва, од којих се и школа грејати има, а у име послуге за школу добија годишње тридесет Фор. (60 круна). Писаћи прибор износи 3 Фор 50 нов (7 круна). У име станарине добија учитељ 150 Фор. (300 круна) годишње. Плату и станарнну месечно у напред прима из општинске благајне. — У име нојања у цркви, ако обдарен н вешт буде, добија награду од 100 Фор. (200 круна). Од парастоса по дотичним завештајима, а од погреба, где позван буде има 2 Фор. (4 круне). Првенство имају они, који се лично ириказали буду. Молитељи имају своје биљеговане и правилно снабдевене молбенице до 19 јуна(1.јула) 1893. год. долеиотнисаној управи поднети. Изабраном учитељу спадаће у дужност све школ. уредбом и наредбом прописане нредмете у школи предавати и у цркви при богослужењу са децом појати. Из ванрсдне седнице цркв школске скуишшине држане у Араду 6. (18 ) лшја 1893. год.

Стеван Поповић, неровођа.

Д. пл. Продановић, иредседник.

С Т Е Ч А Ј.

50. 1 -

Овим се раенисује стечај на једно забавиљско место, на установлЈеиом арачком општинском забавишту, које ће се 1. еептембра о. г. отворити. Са овим забавиљским меетом екопчана је годишња нлата у износу од 300 Фор., сдободан стан и 40 Фор. у име огрева. Од оних, који желе ово место нолучити, захтева се уомено и иисмено знање српског и мађарског јсжика, даље оспособљење са којег овоземаљског забавиљског завода. Позивају се дакле све у смислу горњих захтева оспособљене конкуренткиње, да молбенице своје управљене на оиштинско поглаварство, до 15-ог јула о. г. иоднесу, с тимнре, што се касније приспевше молбе неће у обзир узети. У Арачи (Врањево), 14. маја 1893. год Ранковић, Вербашки,

оележник.

начелник.