Srpski sion

Стр. 078.

„СРПСКИ СИОИ."

Б Р. 43.

6.) Избор благајника и саблагајника тога удружења. 7.) Предлози поједииих чланова екунштинских, који се председништву одборском пријаве до 3-ег новембра о. г. 8.) Саветован.е о томе, кад и где ће се држати прва скупштина евештеничког удружења. 9.) Избор чланова за оверовљење записника. 10.) Затварање скупштине. Умол.авају се сва пречасна и часна господа и браћа свештеници, да свој дола зак на скупштину изволе пријавити потписаном председнику, барем до конца овога месеца. Озбиљност и важност дела, које ће скунштина имати да изврши, с једне, а у одржаним протопресвитератским зборовима целе митронолије тако сјајно и одушевљено ирихваћање мисли удружења с друге стране, даје пуно онравданог разлога уверењу и нади, да ће браћа свештеиици, којој само могуће буде — вољно и спремно похитати на скупштину, давно и жељно чекану. У име Бога, а рад' општег нам добра, здраво браћо, до братског нам саотанка! Из седнице „одбора за ирипремну радњу око остварења свештеничког удружења," држане у Еарловцима 18. октобра 1893. Перово^а: Председник: Јован ЈеремиЋ с. р. Аванум СтајиЋ с. р. иарох бачипачш и иротоиресеитерски намесник. иротоиресвитер митровачки. СВЕТО ПИСШО КАО НАЈСТАРИЈИ ПИСШЕНИ СПОШЕНИК У СВЕТСКОЈ ЛИТЕРАТУРИ. Написао Тимотпје ДиЈШтрпјевић, свештсннк у Суботвди. (Свршетак.)

зложивитн на овај начин разна мњеља „крнтичара", која се односе на происхођење Петокњнжлја, довољно је, ако кажемо, да свакоме сгоји од воље да нађе >геђу великим бројем ових разних мњења оно, што му се буде свидило. Коме смета и не може да се убеди на основу светога нисма да је Мојсије једини писац Петокњижија, већ би може бити желио два нисца за Петокњижије, — тај нека се обрати на Туха; жели ли може бити три писца за Петокњижије, то нека се обрати на Де-Вета; ако би му нужно било четири писца за Петокњижије, ту већ за патроне своје може бирати по вољи, било: Хипфелда, или Шрадера или ако му је по вол>и Никољу; а жели ли пет ннсаца за Петокњижије, то ће му помоћи Вајсингер и Дилман; а ако хоће може бити шест или седам писаца, на услузи му стоје Нолдеке и Кнобел; а коме би све ово мало било, једном речју, ко жели небројено писаца за Петокњижије, нека се обрати на Евалда. Па нема недостатака ни у времену, кад би ко пожелио по својој вољи да је напиеано Петокњижије.

Ко би желио да је Петокњижије написано за време Исуса Навина, нека се обрати на Делића и на Курца; или ако би му вол>а бпла, да је Петорсњижије написано за време Саула, нека се обрати на Штехелина; ако би ко хтео да је Петокњижије напиеано за време Давида, помоћи ће му Блек; а ако му треба да је за време Соломона написано Петокњижије, на услузи му стоји Т јх ; ако је коме нужно да је Петокњижије написано за време Јосије, нека се обрати на Кнобела; или ако му је воља да је Петокњижије написано последњих година пред вавилонским ропством, нека се обрати на Шрадера; а ако му је - нужно да се исто нојавило у размаку времена између Нејемије и Александра Великог, то ено му Рајса; или ако коме треба иојављење Мојсијевог Петокњижија за време првих Птоломеја, када бегае александријски превод готов, тај нека се обрати на Делића; а ако му је нужно време Макавејаца, на услузи му стоји Сајнеке. При томе не треба да се боји човек, да ће пасти може бити у погрешку при оде-