Srpski sion

је још једну кућу и иоткућницу уз богословију за 3000 динара, и у ту је кућу сместила 20 ученика. С друге стране ни од куда не добија ова школа ни паре припомоћи. Жалост! Између I. и II. извештаја уметнут је нови наставни план, по ком се данас предаје, кад је богословија дигнута иа 6 разреда. Ево га:

Предмети

Са колико часова у ком разреду.

I

П Ш

IV

1 V

V 1

!

Хришћанска наука

2

2

_

2

Срп. језик с литературом , . .

6

4

4

4

2 2

3

Општа историја

3

4

2

4

ГеограФија с космографијом . .

2

2

2

5

Рачун с геометријом

4

3

3

6

Природне науке

2

2

2

7

Пољска економија

2

8

Оловенеки језик

1

2

2

2

__

9

Турски језик

3

3

3

2

2

1

10

Француски језик

2

2

2

11

Догматика . .

2

3

12

МораЈгка

~

2

13

Пасторалка

1

14

Обреди

2

15

Омилитика

—■

—■

2

16

Св. Пнсмо

—■

3

2

2

17

Канонско право ....

_

--

_

2

2

18

Историја цркве

3

2

19

Библијска историја

3

20

Педаг. с методиком и школ. радом

6

21

Психологија с логиком ....

__

3

22

Хигијена

-

2

23

Цркв. пјеније с правилом . . .

2

2

2

а

2

24

Краснонис и цртаље : . . . .

2

2

25

Руски језик

2

2!

2

26

Гимнастика

1

1

1

1

1

1

23

25

27

27

28

26

На крају другога извештаја у одељку У-ом споменуго је, колико је посетилаца било у призренској богословији лањске године. II имена двојице приложника су споменута. II тиме је ова књижица завршена.

Б Е Л Е Ш Е Е. = Јуче, на 'Бурђев дан, шосвеЖем је еиискм бачки, високоиреосвешшени Госиодин Герман (кшчиЛ. Посвећење извршише Његова Светосш иреузвгтепи Пашријарх Георгије и високопреосвештена Г. Г. Еиископи: Никанор темишварски и Ммхаило горњокарлованки. Опширнији извештај о посвећењу донећемо накнадно. (Његова Свешосш и високотреосвешшени Еиистии) отпутовали су, у име Божје, да-

Како из горње књижице видети и разумети могосмо, школа ова лепо постизава своју узвишену, племениту и свету цељ. Напредак и успех је ту! Школа ова посећена је сваке године све боље. Још да је којом срећом више новчаних средстава на расположењу, било би и боље! Та није ли грдна штета, што је лане Савет те богословије морао одбитијош 60 сиромашних старосрбијанских младића, који се јавише за полазак школе, а све с тога, што нема више иросторија, и што интереси масе иису већи, који би могли подмирити толике трошкове?! Ва то би сваки српски родољуб, био он из Србије или Војводине или ма ког другог срнског вилајета, ухватио души својој места, кад би по гдекоју своју ленту ириложио на олтар нросвете тамошњег кукавног народа нашег, који је без те наше помоћи изгубљен за нас. А ко не може новцем, нека књигом номогне браћи! Па и наши г. г. књижари као: Јоцић, Поповићи, Јовановићи, Карамат и др. могли би се угледати на родољубивог г. Пајевића, те нека по могућству учине. А и новинари и пздаваоци разних часониса, новина и књига, учинили би такођер велику задужбину, кад би своје листове бесплатно слали тамо. Сетите се еви речи нашег ФилосоФа Доситија, којијерекао: „кад би сваки учинио толико добра, колико може, много би више добра било на свету"! Сви с реда покажимо чином, да смо нотомци славних Неманића, да смо Немањин сој, да смо Срби, а не буди нам Срнетво само на језику! Учинимо, што можемо! Принесимо свој прилог на олтар просвете своје браће! Л. Б.

нашњим брзим возом у Пешту, у седнице горње куће, у којима ће се расправљати и кобна законска основа о грађанском браку. Архипастире евоје, на путу томе, прати љубав и благослов целе им цркве и народа, са топлим молитвама Богу: да им рад успешан и утешан за цркву и народ буде. Благословен пут њихов, сретно им дело на путу томе било! Тако кличе данас цео сложни српски иравославни народ митронолије карловачке, тако се данас Богу моли цела